Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Šefica diplomatije Libije suspendovana zbog susreta sa izraelskim ministrom

Libija ne priznaje Izrael, jer Tripoli podržava palestinsku administraciju, a sastanak ministarke je izazvao proteste

Libijski premijer suspendovao je ministarku vanjskih poslova Najlu el Mangouš nakon što se neformalno sastala sa svojim izraelskim kolegom.

Libija ne priznaje Izrael, jer Tripoli podržava palestinsku administraciju, a sastanak ministarke je izazvao proteste.

Izraelski šef diplomatije Eli Cohen opisao je sastanak sa Najlom el Mangouš kao istorijski prvi korak u uspostavljanju odnosa, prenosi BBC.

Izrael pokušava izgraditi bliže veze s više arapskih i muslimanskih zemalja, poput Libije bogate naftom.

Pokrenuta i istraga

Osim što je suspendovao ministarku Mangouš, premijer Abdul Hamid Deiba pokrenuo je i istragu.

Cohen je rekao da se sastao s gospođom Mangouš prošle sedmice na marginama samita u Rimu i razgovarali o “velikom potencijalu za odnose između dvije zemlje”.

Rekao je da su pokrivali izraelsku pomoć u humanitarnim pitanjima, poljoprivredi, upravljanju vodama i važnosti očuvanja jevrejskog naslijeđa u Libiji, uključujući renoviranje sinagoga i groblja.

Ministarstvo vanjskih poslova Libije je, međutim, saopštilo da je Mangouš odbila sastanak s predstavnicima Izraela, te da je susret sa izraelskim ministrom bio “nepripremljen, slučajan susret tokom sastanka u italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova”.

U saopštenju se takođe navodi da interakcija nije uključivala “nikakve rasprave, dogovore ili konsultacije” i da Ministarstvo “ponavlja svoje potpuno i apsolutno odbijanje normalizacije” odnosa s Izraelom.

Nakon izvještaja o neformalnom sastanku, protesti su izbili u glavnom gradu Tripoliju i nekim drugim gradovima. Putevi su bili blokirani, gume zapaljene, a demonstranti su mahali palestinskom zastavom, iako se čini da su protesti bili relativno mali.

Predsjednički savjet, koji predstavlja tri libijske provincije, rekao je da je nezakonito normalizovati odnose s Izraelom.

Zatražena hitna sjednica Parlamenta

Kabinet predsjednika Parlamenta optužio je gospođu Mangouš za veleizdaju i pozvao na hitnu sjednicu 28. avgusta.

Libija je godinama bila u previranju, a zemlja je podijeljena između privremene, međunarodno priznate vlade u Tripoliju i rivalske vlade na istoku.

Ukoliko dođe do bilo kakvog dogovora između Izraela i Libije, to bi zakomplikovalo političku podjelu, koja postoji od svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija prije 12 godina.

General Kalifa Haftar iz Libijske nacionalne armije (LNA) vodi suparničku vladu u gradu Tobruku na istočnoj obali.

Izrael pokušava od Abrahamovog sporazuma iz 2020. godine privoliti zemlje koje su neprijateljski nastrojene prema Izraelu da priznaju njegov suverenitet i uspostave diplomatske odnose.

Izrael je to do sada radio sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

Međutim, vlada Benjamina Netanjahua kritikovana je zbog izgradnje naselja na Zapadnoj obali i vojnih racija na osumnjičena militantna uporišta na okupiranim palestinskim teritorijama.

Predsjedničko vijeće Libije je 27. avgusta naveče zatražilo od Vlade “pojašnjenje” o tome šta se dogodilo. Predsjednički savjet obavlja funkcije šefa države i zadužen je za vojsku zemlje.

U pismu tog tijela navodi se da sastanak između dva ministra vanjskih poslova “ne odražava vanjsku politiku libijske države, ne predstavlja libijsku nacionalnu konstantu i smatra se kršenjem libijskih zakona koji kriminaliziraju normalizaciju s ‘cionističkim entitetom’ “. Takođe je od Deibaha zatražio da “primjeni zakon ako se sastanak održi”.

Pod Gadafijem, koji je snažno podržavao palestinsku administraciju, hiljade Jevreja je protjerano iz Libije, a mnoge sinagoge su uništene.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve