Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Šef obnove Notr Dama kaže da se neće žuriti sa popravkom katedrale

I dalje postoji zabrinutost da bi se lučne tavanice Notr Dama mogle srušiti

General Žan-Luj Žorželen je danas rekao u odboru Parlamenta Francuske da radnici i dalje obezbjeđuju strukturu. I dalje postoji zabrinutost da bi se lučne tavanice Notr Dama mogle srušiti.

Katedrala se mora očistiti od istopljenog olova kojim je bio prekriven krov (Foto: REUTERS/Yves Herman)

„Čak i ako smo prilično sigurni, pa čak i ako svi pokazatelji izgledaju pozitivno, još je prerano za potvrdu da je katedrala sačuvana“, rekao je on.

Požar je aprila prošle godine uništio znamenitu „strijelu“ – dekorativni toranj nasred krova, kao i samu konstrukciju krova koja je održavala stabilnost fasade s dvijema kulama i stabilnost tavanica.

Sredinom februara, stručnjaci planiraju da započnu skidanje skela koja su postavljena prije požara za planirane popravke. Taj posao će trajati četiri mjeseca, uz rad profesionalnih penjača koji treba da uklone 40.000 djelova skela, ukupne težine 200 tona, rekao je Žorželen.

Katedrala se takođe mora očistiti od istopljenog olova kojim je bio prekriven krov, i tek tada će stručnjaci moći da odluće o tome kako obnoviti Notr Dam.

Žorželen je rekao da bi crkva mogla ponovo da se otvori za posjetioce kroz pet godina, kako je obećao predsjednik Republike Emanuel Makron, iako neki stručnjaci taj rok smatraju nerealnim.

Timovi za obnovu neće „formirati komisiju kojoj će tri mjeseca biti potrebna da odluči da li će zamijeniti jedan kamen“, ali da takođe i neće žuriti s popravkom „katedrale koju ostavljamo generacijama koje dolaze“.

Rekonstrukcija Notr Dama čiji je prvi kamen položen 1163. godine, pokrenula je široku raspravu u Francuskoj, s različitim pogledima da li bi trebalo uključiti nove tehnologije i dizajn.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve