Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Savjet bezbjednosti UN od danas ima pet novih nestalnih članica

Pet novih nestalnih članica su: Estonija, Niger, Sveti Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija od danas ima pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom – Estoniju, Niger, Sveti Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam. Te države su izabrane po regionalnom principu od 1. januara 2020. do 31. decembra 2021. godine.

Foto: Getty Images/Johannes Simon

One će zamijeniti Kuvajt, Peru, Poljsku, Obalu Slonovače i Ekvatorijalnu Gvineju.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih – Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija – a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica. Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Savjet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Tunis koji je četvrti put izabran za članicu SB UN, Nigeru i Vijetnamu je ovo drugi put, dok Estonija i Sveti Vinsent i Grenadini prvi put ulaze u to tijelo.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savjetu bezbjednosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Saveta bezbjednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile samo BiH i Hrvatska.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve