Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Sastanak NATO – za Ukrajinu samo lijepe riječi

''Ali mir u Ukrajini se još ne nazire. Zima je pred vratima, ofanziva ne napreduje, obećana municija iz Evrope ne stiže, a infrastruktura je u teškom stanju. O svemu tome će ministri spoljnih poslova NATO-a razgovarati s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.''

Poslije prvog dana sastanka ministara spoljnih poslova NATO skromno: nema konkretnih obećanja Ukrajini, pristupanje Švedske ostaje neizvjesno. To nijesu dobre vijesti za Ukrajinu pred nadolazeću zimu, piše Dojče vele (DW).

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO nijesu u Briselu donijeli puno toga – ni nove milijarde pomoći Ukrajini, ni nove vojne pakete koji bi mogli pomoći zemlji da prebrodi zimu, prenosi portal javnog servisa tagesšau.  I tako je poslije prvog dana zasjedanja, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg imao malo toga da kaže:

„Na današnjem sastanku članice su pokazale odlučnost da podrže Ukrajinu na njenom putu u NATO.” To nije puno – a vjerovatno čak ni ne važi za sve: Turska i Mađarska još nijesu dale zeleno svijetlo za pristupanje Švedske vojnom savezu. Zašto onda to očekivati kada je se radi o Ukrajini?

„Ističemo našu spremnost da pomažemo Ukrajini dok god se ona bude suočavala s agresijom Rusije.”

No koliko dugo i u kojoj mjeri će to stvarno biti zavisi prvenstveno o ishodu izbora u SAD za manje od godinu dana. Ako pobijede republikanci na čelu s Donaldom Trampom, pomoći će vjerovatno biti manje. Sada SAD snose oko polovinu ukupne vojne pomoći Ukrajini.

Berbok: „Ispunjavamo svoje obaveze”

Na pitanje stranih novinara – da li Njemačka planira da smanji pomoć Ukrajini s obzirom na probleme s budžetom – ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je odgovorila:

„Nikako, mi ćemo ispuniti naše obaveze i čak smo povećali pomoć na osam milijardi eura.” Mir u Ukrajini je garancija za mir u Evropi, ponovo je naglasila njemačka ministarka spoljnih poslova.

Kameron je opet tu

Ali mir u Ukrajini se još ne nazire. Zima je pred vratima, ofanziva ne napreduje, obećana municija iz Evrope ne stiže, a infrastruktura je u teškom stanju. O svemu tome će ministri spoljnih poslova NATO-a razgovarati s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.

A u ovom probranom društvu se ponovno pojavilo i jedno poznato lice. Dejvid Kameron, novi britanski ministar spoljnih poslova. On je ranije sjedio za stolom zajedno s drugim šefovima vlada NATO zemalja, a onda je došao Bregzit. No, Britanci su ostali u vojnom savezu – i tako se Kameron vratio u Brisel, ali sada kao ministar spoljnih poslova.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve