Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Saglasnost G7 za davanje kamata od ruske imovine za Ukrajinu

Na pregovaračkom stolu u Stresi je predlog SAD da se Ukrajini da zajam do 50 milijardi dolara koji će biti garantovan budućom dobiti od 300 milijardi eura imovine Ruske centralne banke koju su zamrzli G7 i Evropa

Evropski komesar za Ekonomiju Paolo Đentiloni ukazao je na sastanku ministara finansija G7 u Italiji da postoji “pozitivna klima usaglašenosti” o upotrebi kamata od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

„Ima još mnogo detalja da se razjasne i prodube“, rekao je Đenitiloni na margini sastanka ministara finansija industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se održava do sjutra u Stresi na obali jezera Mađore.

„Ali mi se čini da napredujemo u pozitivnoj klimi usaglašenosti“, rekao je on i izrazio nadu da bi postignuti sporazum mogao da bude zaključen na političkom nivou na sastanku šefova država i vlada G7 predviđenog za sredinu jun u Pulju na jugu Italije.

Taj stav dijeli i italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti, domaćin skupa.

„Radimo na postizanju rješenja, nadamo se da ćemo ovdje postaviti osnove za rješenje na samitu sredinom juna“, rekao je.

Američka ministarka finansija Džanet Jelen juče je pozvala G7 da budu „ambiciozniji“ oko upotrebe ruske imovine.

Na pregovaračkom stolu u Stresi je predlog SAD da se Ukrajini da zajam do 50 milijardi dolara koji će biti garantovan budućom dobiti od 300 milijardi eura imovine Ruske centralne banke koju su zamrzli G7 i Evropa.

Za sada se ne znaju detalji predloga, kao na primjer ko će izdati zajam, da li samo SAD ili zemlje G7.

„Jedini pravi uslov da bi moglo da se dođe do pravednog zaključka rata je nastaviti sa podržavanjem Ukrajine, rekao je Đentiloni, bivši italijanski šef vlade.

Vrijeme pritiska pošto su sporost u dostavljanju evropske pomoći i gotovo potpuni višemjesečni prestanak američke pomoć ; hendikapirali Ukrajinu u trenutku kada je Rusija preuzela inicijativu na terenu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve