Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD uvela sankcije za tri osobe zbog Dana Republike Srpske

Ističe se da su ovi pojedinci pomogli Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je na listu sankcionisanih lica uvrstila tri osobe iz BiH: Srebrenku Golić, predsjedavajuću Vijeća naroda Republike Srpske, Branislava Okuku, savjetnika predsjednika Republike Srpske, i Jelenu Pajić Baštinac, generalnu sekretarku predsjednika Republike Srpske.

Iz Ambasade SAD u BiH navode da su oni doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i sprovođenjem ceremonije obilježavanja “neustavnog dana Republike Srpske 9. januara 2024. godine, što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem”.

Ističe se da su ovi pojedinci pomogli Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove Brajan Nelson i dodao:

“Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeIstiče se da su ovi pojedinci pomogli Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnikava, a na štetu građana Bosne i Hercegovine.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve