Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD U UN PREDSTAVILE NACRT REZOLUCIJE: Blinken vjeruje u sporazum o primirju u Gazi

Prema novoj verziji, u koju su AFP i Rojters imali uvid, ističe se ''potreba za hitnim i održivim primirjem'' od oko šest nedjelja da se zaštite civili i dozvoli isporuka humanitarne pomoći. O rezoluciji bi trebalo da se glasa u petak ujutro po lokalnom vremenu

Sjedinjene Države su u Ujedinjenim nacijama prvi put predstavile nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti u kojoj se poziva na “hitno” primirje u ratu Izraela i Hamasa, dok se sve više upozorava na glad u opkoljenoj Gazi, prenosi agencija Frans pres.

Prema novoj verziji, u koju su AFP i Rojters imali uvid, ističe se ”potreba za hitnim i održivim primirjem” od oko šest nedjelja da se zaštite civili i dozvoli isporuka humanitarne pomoći. O rezoluciji bi trebalo da se glasa u petak ujutro po lokalnom vremenu.

“Sjedinjene Države posljednjih nekoliko nedjelja sa članicama savjeta rade na rezoluciji kojom će se nedvosmisleno podržati tekući diplomatski napori čiji cilj je da se obezbijedi hitno primirje u Gazi u okviru dogovora o taocima, prema kojem bi oni bili oslobođeni i koji bio doprinio naglom povećanju humanitarne pomoći”, rekao je u četvrtak portparol američke misije pri UN Nejt Evans.

Vašington je prethodno blokirao usvajanje rezolucija Savjeta bezbjednosti u kojima se koristila riječ “hitno”, ali je američki državni sekretar Entoni Blinken u srijedu potvrdio promjenu stava i poručio da bi se podrškom rezoluciji poslala “snažna poruka”.

“Pregovarači i dalje rade. Razlike se smanjuju i nastavljamo da se zalažemo za dogovor u Dohi. I dalje predstoji težak rad. Ali vjerujem da je (sporazum) moguć…Ne mogu da govorim o tajmingu. Mogu samo da kažem da smo riješeni da uradimo sve što je moguće da postignemo sporazum”, rekao je Blinken.

Takođe je upozorio da bi planirana izraelska kopnena ofanziva u Rafi bila greška.

“Nema mjesta da se od opasnosti sklone civili u Rafi. Postoji bolji način da se rješava postojeća prijetnja od Hamasa”, naglasio je američki državni sekretar.

Lideri Evropske unije pozvali su u četvrtak na “hitnu” humanitarnu pauzu u Gazi koja bi dovela do prekida vatre.

„Snažna i jedinstvena izjava lidera EU o Bliskom istoku večeras na #EUCO!”, napisao je Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta.

„EU poziva na hitnu humanitarnu pauzu koja vodi ka održivom prekidu vatre”.

Pregovori o primirju nastavljeni su ove nedjelje u Kataru, a razgovara se o šestonedjeljnom prekidu vatre i oslobađanju 40 izraelskih talaca u zamjenu za puštanje na slobodu stotina Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

Međutim, Hamas i dalje insistira na oslobađanju talaca u okviru dogovora o kraju rata, dok Izrael insistira na samo privremenoj pauzi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve