Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

SAD naredile osoblju konzulata da napuste Šangaj zbog koronavirusa

Naredba se odnosi na zaposlenike američke vlade koji nisu neophodni i njihove članove porodica iz generalnog konzulata SAD u Šangaju

Sjedinjene Američje Države SAD su naredile konzularnom osoblju koje nije neophodno da napusti Šangaj, grad od 26 miliona stanovnika koji je pod strogim mjerama zaključavanja da se suzbije porast slučajeva kovida-19.

Prethodno je prošle nedjelje bila data dozvola da osoblje konzulata SAD u Šangaju napusti grad.

Naredba se odnosi na zaposlenike američke vlade koji nisu neophodni i njihove članove porodica iz generalnog konzulata SAD u Šangaju.

U saopštenju Stejt departmenta izdatom kasno sinoć navedeno je da promjena stava odražava procjenu da je najbolje za zaposlene i njihove porodice da njihov broj bude smanjen, kao i operacije Stejt departmenta dok se suočavaju sa promjenom okolnosti na terenu.

Stejt department je takođe izdao niz preporuka za Amerikance u Šangaju navodeći da treba da osiguraju da imaju dovojne količine novca, ljekova, hrane i drugih potrepština u slučaju uvođenja naglih restrikcija ili karantina.

Veliki broj stanovnika tog grada od 26 miliona su zatvoreni u svojim domovima do tri nedjelje, u okviru mjera za suzbijanje širenja kovida.

Mnogi opisuju da je situacija sve teža, porodice ne mogu da napuste kuće ili dođu do namirnica i dnevnih potrepština dok su oni koji dobiju pozitivan test na virus primorani da idu u centre za masovni karantin gdje su uslovi ponekad opisani kao prenatrpani i nehigijenski.

Uprkos pritužbama Kina je zadržala svoju strategiju nula kovida prema novim žarištima koronavirusa sa strogom izolacijom i masovnim testiranjem.

Vlasti Šangaja navele su da će postepeno ukinuti neke restrikcije u kvartovima Šangaja gdje nisu prijavljeni novi slučajevi infekcije u protekle dvije nedjelje. Stanovnici će moći da se kreću u okviru tog kvarta ali ne i da se sastaju u grupama.

U glavnom gradu Pekingu relativno malo restrickija je uvedeno iako je kvart Erdžijefang poznat po svom umjetničkom dijelu odsječen i označen kao dio visokog rizika od kada je osam slučajeva zaraze koronom prijavljeno protekle dvije nedjelje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve