Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Ruski špijun na sastanku njemačkog vojnog vrha: Snimljeni planovi za napad na most na Krimu

Curenje je protumačeno kao velika sramota za Berlin, ukazavši na ranjivost Njemačke na rusko špijuniranje, pišu svjetski mediji

Njemački kancelar Olaf Šolc obećao je potpunu istragu pošto je snimak navodno povjerljivih vojnih razgovora o ukrajinskom ratu kružio ruskim društvenim mrežama, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Na snimku koji je procurio, raspravljalo se o načinima na koje bi njemački oficiri mogli Ukrajincima da dostave informacije o ciljanju, a da se ne čini da su direktno uključeni u sukob sa Rusijom, odnosno o tome kako bi Kijev mogao koristiti sofisticirane rakete Taurus da uništi ruski most prema Krimu.

Curenje je protumačeno kao velika sramota za Berlin, ukazavši na ranjivost Njemačke na rusko špijuniranje, pišu svjetski mediji.

Komandant njemačkog ratnog vazduhoplovstva okupio je svoje najviše oficire na tajnom sastanku prošlog mjeseca kako bi razgovarali o mogućoj isporuci najmoćnijih vođenih projektila koje Njemačka ima Ukrajini.

Kremlj je danas poručio da tonski snimci pokazuju da su njemačke oružane snage razmatrale planove o napadima na teritoriju Rusije.

„Snimak pokazuje da u okviru Bundesvera planiraju da izvedu udare na rusku teritoriju, o čemu se razgovaralo suštinski i konkretno. Za to nije potrebno nikakvo pravno tumačenje. Sve je više nego očito“, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Iz Berlina su poručili da ispituju snimak.

„Moramo da saznamo da li Bundesver to radi na sopstvenu inicijativu. Pitanje je pod kakvom je kontrolom Bundesver i koliko njemački kancelar Olaf Šolc kontroliše situaciju? Ili je to dio politike njemačke vlade“, rekao je Peskov, uz ocjenu da su oba scenarija vrlo loša.

Oružje dugog dometa moglo bi se koristiti za uništavanje Kerčkog mosta, koji povezuje Rusiju sa okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krim, rekli su njemački oficiri, navodi RSE.

Ono što nisu znali je da su ruski špijuni snimili njihov razgovor, otkrivajući povjerljive detalje o umiješanosti Zapada u sukob u Ukrajini, napisao je Volstrit džurnal.

Audio snimak diskusije, u trajanju od 38 minuta, objavila na internetu kasno u petak direktorka ruske državne televizije RT, a visoki njemački zvaničnici potvrdili su njegovu autentičnost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve