Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Ruska sajber banda iza napada na londonske bolnice

Grupa poznata kao Kilin najvjerovatnije stoji iza napada na Sinovis, koji pruža laboratorijske usluge patologije za nekoliko bolnica koje vodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS). Martin je rekao da je to jedan od ozbiljnijih ransomver napada u Velikoj Britaniji jer je onemogućio operacije

Ruska sajber banda je najvjerovatnije odgovorna za napad koji je poremetio londonske bolnice i doveo do otkazivanja operacija i zakazivanja, rekao je bivši izvršni direktor britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbjednost Kiaran Martin.

Grupa poznata kao Kilin najvjerovatnije stoji iza napada na Sinovis, koji pruža laboratorijske usluge patologije za nekoliko bolnica koje vodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS). Martin je rekao da je to jedan od ozbiljnijih ransomver napada u Velikoj Britaniji jer je onemogućio operacije.

Ransomver napad uključuje kriminalce koji parališu računarske sisteme malverom, a zatim traže novac da ih “odmrznu”. Ransomver je najrazorniji oblik sajber kriminala, koji pogađa lokalne samouprave, sudske sisteme, bolnice i škole, kao i preduzeća. Teško se boriti protiv njega jer je većina bandi bazirana u bivšim sovjetskim državama i van domašaja zapadne pravde.

Incident u ponedjeljak je uticao na Kings Koledž i bolničke fondove Gaja i Sent Tomasa, koji vode nekoliko bolnica u južnom Londonu, kao i klinike i ljekarske ordinacije širom grada, saopštila je NHS.

U dopisu osoblju to je nazvano “kritičnim incidentom” i navedeno da je imalo “veliki uticaj” na usluge, posebno na transfuziju krvi. Procedure i operacije su otkazane ili preusmjerene na drugo mjesto. Incident je prijavljen policiji.

Britanski zdravstveni sistem bio je pogođen i ranije, uključujući i napad ransomverom 2017. godine koji je zamrznuo računare u bolnicama širom zemlje.

Kilin, takođe poznat kao Agenda, oglašava se na forumima o sajber kriminalu na “mračnom vebu” i iznajmljuje svoj softver filijalama koje ga koriste za vršenje napada, a do danas grupa je zabilježila više od 100 žrtava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve