Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Ruska grupa Vagner priprema se za isporuku oružja Hezbolahu ili Iranu

Proiranski pokret Hezbolah u Libanu napada izraelsku vojsku dok traje rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze

Paravojna grupa Vagner se na zahtjev ruskih vlasti “sprema da isporuči jedan sistem protiv-vazduhoplovne odbrane ili Hezbolahu ili Iranu”, rekao je portparol Bijele kuće.

“Spremni smo da upotrebimo naš režim antiterorističkih sankcija protiv ruskih pojedinaca ili entiteta”, rekao je Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Moguće je da i Iran “priprema dalji korak” u vojnoj pomoći Rusiji, rekao je on.

Pored dronova i druge opreme koju Vašington kaže da Teheran već isporučuje ruskoj vojsci, “Iran razmatra isporuku balističkih projektila koje bi Rusija mogla da koristi u Ukrajini”, dodao je portparol.

Proiranski pokret Hezbolah u Libanu napada izraelsku vojsku dok traje rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

SAD već nekoliko mjeseci upozoravaju na produbljivanje vojnih odnosa Moskve i Teherana.

Ta saradnja je “očigledno štetna za Ukrajinu, za susjede Irana i za međunarodni poredak”, rekao je Džon Kirbi.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u septembru zvanično posjetio Iran što je tada opisano kao “važan korak” za vojnu saradnju te dvije zemlje.

Moskva i Teheran su pod međunarodnim sankcijama koje ograničavaju trgovinu, ali su prošle godine uspostavili bliske veze u nekoliko sektora.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve