Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Rusiji municija, Sjevernoj Koreji hrana: Zašto bi Kim i Putin željeli da se sretnu?

Eventualno putovanje značilo bi produbljivanje saradnje, pošto su dva izolovana lidera u odvojenim sukobima sa Vašingtonom

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un mogao bi da otputuje u Rusiju na samit sa predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki zvaničnik, piše Al Džazira.

Eventualno putovanje značilo bi produbljivanje saradnje, pošto su dva izolovana lidera u odvojenim sukobima sa Vašingtonom.

Američki zvaničnici su takođe rekli da Rusija nastoji da kupi municiju od Sjeverne Koreje kako bi popunila rezerve iscrpljene ratom u Ukrajini.

Zauzvrat, kažu stručnjaci, Sjeverna Koreja će vjerovatno željeti zalihe hrane i energije i transfer sofisticirane tehnologije oružja.

Sastanak sa Putinom bio bi prvi Kimov samit sa stranim liderom otkako je Sjeverna Koreja zatvorila svoje granice u januaru 2020. Prvi put su se sastali u aprilu 2019, dva mjeseca nakon što je Kimova nuklearna diplomatija sa tadašnjim predsjednikom SAD Donaldom Trampom propala.

Evo naznaka šta bi Kimov mogući susret sa Putinom mogao da znači.

Šta Rusija hoće od Sjeverne Koreje?

Od prošle godine, američki zvaničnici sumnjaju da Sjeverna Koreja isporučuje Rusiji artiljerijske granate, rakete i drugu municiju, od kojih su većina vjerovatno kopije municije iz sovjetskog doba.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao je u Pjongjang u julu i zatražio od Kima da pošalje još municije u Rusiju, prema američkim zvaničnicima.

„Rusiji su hitno potrebne [ratne zalihe]. Ako ne, kako bi ministar odbrane moćne zemlje u ratu mogao da dođe u malu zemlju kao što je Sjeverna Koreja?“, upitao je Kim Taevoo, bivši šef Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu.

On je rekao da je Šojgu bio prvi ruski ministar odbrane koji je posjetio Sjevernu Koreju od raspada SSSR-a 1991. godine.

Pavel Felgenhauer, vojni i vojni analitičar, rekao je za Al Džaziru da je Pjongjang u idealnoj poziciji da snabdije Rusiju oružjem.

Evo naznaka šta bi Kimov mogući susret sa Putinom mogao da znači.

Ali sada kada se suočava sa međunarodnim sankcijama i kontrolom izvoza zbog rata u Ukrajini, Rusija traži oružje od drugih zemalja pod sankcijama, kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

Sjeverna Koreja ima velike zalihe municije, ali Cha Du Hieogn, analitičar sa Instituta za političke studije Asan u Seulu, sumnja da li može brzo da pošalje značajne količine u Rusiju jer uska kopnena veza između zemalja može da podnese samo ograničenu količinu željeznički saobraćaj.

Kimovi prioriteti bi bili isporuka pomoći, prestiž i vojna tehnologija, kažu stručnjaci.

„To bi bio dogovor na koji će dobiti oboje, jer je Putin stjeran u ćošak iscrpljenim inventarom oružja, dok se Kim suočava sa pritiskom trilateralne saradnje Južne Koreje, SAD i Japana“, kaže Nam Sung-vook, bivši direktor Institut za strategiju nacionalne bezbednosti, istraživački centar koji vodi južnokorejska obavjještajna agencija.

„Njihove potrebe su sada savršeno usklađene. Zatvaranje granica iz doba pandemije ostavilo je Sjevernu Koreju u teškom ekonomskom stanju, a Kim će vjerovatno tražiti hranu i energiju da riješi probleme.”

Bong Jangšik, naučni saradnik na Institutu za sjevernokorejske studije Univerziteta Jonsej, rekao je da je sporazum o oružju za hranu vjerovatan ako do sastanka dođe.

„Sama činjenica da je samit potreban ovim zemljama da bi se finalizirala razmjena znači da postoji mnogo detalja koje treba dotjerati i dogovoriti na najvišim nivoima vlasti“, rekao je Jangšik za Al Džaziru.

„Najvjerovatniji scenario bi bio da Rusija pruža pomoć u hrani i da Sjeverna Koreja nastavi da bude aktivna u razmatranju sporazuma o oružju sa Rusijom“, rekao je on.

Kim će vjerovatno govoriti i o proširenju odnosa sa Moskvom kao znaku da zemlja prevazilazi godine izolacije. Sjevernokorejski lideri dugo su cijenili sastanke licem u lice sa svjetskim liderima kao znak međunarodnog značaja, kao i u svrhe domaće propagande.

Kim takođe vjerovatno traži rusku tehnologiju kako bi podržao svoje planove za izgradnju visokotehnoloških sistema naoružanja, kao što su moćne rakete dugog dometa, hipersonično balističko oružje, podmornice na nuklearni pogon i špijunski sateliti, rekao je Hong Min, analitičar iz Korejskog instituta za nacionalno Ujedinjenje u Seulu.

Nije jasno da li bi Rusija bila voljna da Sjevernoj Koreji obezbijedi napredne tehnologije vezane za nuklearno oružje i rakete ICBM, rekao je Ča.

Rusija je uvijek strogo čuvala svoje najvažnije tehnologije naoružanja, čak i od ključnih partnera poput Kine, rekao je on.

Koliko bi se dvije zemlje mogle približiti?

Takođe je nejasno dokle bi Kimova i Putinova vojna saradnja mogla ići, ali svaki znak odmrzavanja odnosa zabrinuće rivale poput SAD i Južne Koreje.

Rusija nastoji da uguši ukrajinsku kontraofanzivu i produži rat, dok Sjeverna Koreja nastavlja rekordnim tempom raketnih testova u znak protesta protiv poteza SAD da ojača svoje vojne saveze sa Južnom Korejom i Japanom.

Šojgu je u ponedjeljak rekao novinarima da Rusija i Sjeverna Koreja razmatraju mogućnost bilateralnih vojnih vježbi. Ranije je južnokorejska obavještajna agencija rekla zakonodavcima da je Šojgu, izgleda, predložio trilateralnu vežbu koja uključuje Kinu.

Međutim, ovo bi bile prve zajedničke vojne vježbe Sjevera sa stranom zemljom od kraja Korejskog rata 1950-53. Zemlja je izbjegavala obuku sa stranim vojskama u skladu sa svojom zvaničnom filozofijom „čuče“ ili „samodovoljnosti“.

Felgenhauer je rekao da je „moguće“ da Putin posjeti Vladivostok sledeće nedelje na ekonomskom forumu i sastane se sa sjevernokorejskim liderom na marginama.

„Trenutno se čini da odnosi Moskve i Pjongjanga cvjetaju, obje strane imaju šta da ponude jedna drugoj, a obje strane su pod pritiskom Zapada i sankcijama, tako da izgledaju kao prirodni saveznici“, rekao je on.

Kim Taevoo je rekao da bi proširenje bezbjednosne saradnje između Južne Koreje, SAD i Japana moglo da podstakne Kim Džong Una da razbije taj tabu i po prvi put održi vježbe sa Rusijom i Kinom.

Ali Nam, koji je sada profesor na Univerzitetu u Koreji, rekao je da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja prihvatiti ponudu jer bi to moglo da je učini još više zavisnom od Kine i Rusije.

Park Von Gon, profesor na ženskom univerzitetu Evha u Seulu, rekla je da je prerano za predviđanje šta bi Kimova diplomatija mogla postići, osim pokazivanja prkosa prema SAD.

U svakom slučaju, Sjeverna Koreja i Rusija moraju da pokažu da rade zajedno, da jačaju ovu saradnju“, rekao je Park.

„Jasno je da postoje praktične oblasti saradnje, ali i neki simbolični aspekti koje žele da pokažu SAD.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve