Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Rusija bi da prikuplja sve podatke putnika: Brojevi pasoša, kartica, IP adrese, lozinke…

Od 1. septembra, pored podataka o pasošu i kartama, prevoznici će morati da u jedinstvenu državnu bazu podataka prenesu i podatke o bankovnim karticama, IP adresama, brojevima telefona, imejl adresama i lozinkama naloga putnika u jedinstvenu bazu podataka

Prema pisanju Komersanta, od 1. septembra, pored podataka o pasošu i kartama, prevoznici će morati da u jedinstvenu državnu bazu podataka prenesu i podatke o bankovnim karticama, IP adresama, brojevima telefona, imejl adresama i lozinkama naloga putnika u jedinstvenu bazu podataka.

Aviokompanije smatraju da su neki od podataka povjerljive informacije i da se ne mogu prenijeti bez dodatne saglasnosti putnika. Komersantovi izvori u avio-kompanijama takođe strahuju od curenja podataka i povećane odgovornosti za njih.

Sagovornici Komersanta bliski Ministarstvu saobraćaja kažu da je državni sistem dobro zaštićen, a da će praćenje anomalija u podacima omogućiti brzu identifikaciju kriminalaca.

Kako Komersant saznaje, Ministarstvo saobraćaja pripremilo je nacrt naredbe o novoj proceduri za kreiranje automatizovanih baza podataka o ličnim podacima o putnicima i osoblju (posadi), koje stupaju na snagu 1. septembra. Podatke moraju prenijeti prevoznici u vazdušnom, vodenom i željezničkom saobraćaju, kao i drumskom za međugradski i međunarodni saobraćaj (osim letova između Moskve i Moskovske oblasti, Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti).

Informacije će biti unijete u jedinstveni državni informacioni sistem za bezbjednost transporta (USIS OTB). Njegov operater je Savezno državno jedinstveno preduzeće Ministarstva saobraćaja. Pristup bazi imaju Rosavijacija, Rostransnadzor, Ministarstvo unutrašnjih poslova i FSB.

Sada Jedinstveni državni zdravstveni informacioni sistem prikuplja podatke o pasošu, datum putovanja i rutu.

Nacrt novog naloga, koji je Komersant pregledao, proširuje ovu listu. Dodaće informacije koje putnik daje prilikom rezervacije i kupovine karte (Evidencija imena putnika): broj telefona, adresa e-pošte, informacije o karti.

Pored toga, predlaže se i prikupljanje podataka o nalogu (login i lozinka) na veb stranici ili aplikaciji prevoznika, kao i IP adresa i broj porta sa kojeg su informacije prenijete.

Prilikom plaćanja kreditnom karticom, prevoznik će morati da navede posljednje četiri cifre kartice i naziv banke, kao i cijenu karte i klasu usluge. Podaci će se čuvati sedam godina.

Istovremeno, prenos PNR podataka u roku od 15 minuta od završetka svake registrovane transakcije karata „nije u skladu sa utvrđenim standardima i preporukama ICAO-a i predstavlja težak zadatak i za ruske i za strane prevoznike koji koriste različite sisteme rezervacije.

Ruske željeznice i velike avio-kompanije su se uzdržale od zvaničnih komentara, piše Komersant.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve