Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Rojters: Preminuo lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu

Batarfijev nasljednik će biti Sad Bin Atef El-Avlaki, koji je takođe na američkoj listi traženih terorista.  Vašington smatra AKAP najopasnijim ogrankom svjetske mreže

Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP) objavila je smrt svog lidera Halida bin Umara Batarfija, saopštila je grupa Sajt (SITE) koja prati ekstremističke grupe. Naslijediće ga Sad Bin Atef El-Avlaki, piše Rojters, a prenosi RTS.

U saopštenju Al Kaide nije naveden razlog Batarfijeve smrti, piše Rojters, a prenosi RTS.

Halid bin Umar Batarfi, militant iz Saudijske Arabije, vodio je medijsku mrežu grupe i igrao centralnu ulogu u preuzimanju vlasti u jemenskoj provinciji Abjan 2011. godine.

Iste godine je uhvaćen, ali je pobjegao iz zatvora 2015. Stejt department ga je uvrstio na listu traženih svjetskih terorista i obećao  nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Za vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) imenovan je 2020. godine, nakon smrti svog prethodnika Kasima Al-Rimij. Tada je obećao da će ta teroristička organizacija postati „noćna mora za Amerikance“.

Batarfijev nasljednik će biti Sad Bin Atef El-Avlaki, koji je takođe na američkoj listi traženih terorista.  Vašington smatra AKAP najopasnijim ogrankom svjetske mreže.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve