Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Riši Sunak je novi premijer Velike Britanije

Sunak, koji je ranije ovog ljeta izgubio na izborima za vodstvo od Liz Tras, rekao je da želi ''popraviti ekonomiju, ujediniti stranku i učiniti nešto za zemlju''

Nakon što je samo mjesec od preuzimanja funkcije Liz Tras podnijela ostavku na poziciju premijerke, Konzervativna stranka vrlo brzo je odabrala nasljednika kako na mjestu predsjednika stranke tako i na poziciju premijera. Tako će Britaniju prvi put voditi osoba koja nije bijelac.

Naime, kandidati su imali nekoliko dana da prikupe podršku zastupnika za kandidaturu, a na kraju su u trci ostali Riši Sunak, nekadašnji ministar finansija u vladi Borisa Džonsona, i Peni Mordent.

Mordent je danas saopštila kako se povlači iz trke za premijera.

“Uprkos teškim vremenima, potrebno nam je jedinstvo i odlučnost. Odabrali smo novog premijera Velike Britanije. Odluka je istorijska i pokazuje različitosti koje njeguje naša partija. Riši ima moju punu podršku. Ponosna sam na kampanju koju smo vodili”, rekla je Mordent.

Sunak, koji je ranije ovog ljeta izgubio na izborima za vodstvo od Liz Tras, rekao je da želi “popraviti ekonomiju, ujediniti stranku i učiniti nešto za zemlju”.

“Ja sam služio kao vaš ministar, pomažući da usmjeravamo našu ekonomiju kroz najteža vremena. Izazovi sa kojima se sada suočavamo su još veći. Ali prilike – ako napravimo pravi izbor – su fenomenalne”, poručio je Sunak putem svog Twittera prije nekoliko dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve