Objavljeni su prvi rezultati istrage o napadima na Šri Lanki u kojima je poginulo 310 osoba.

Foto: Reuters

Kako javlja AFP, preliminarni rezultati istrage pokazuju da su napadi na Šri Lanki čin odmazde zbog napada u Krajstčerču na Novom Zelandu.

Ovu informaciju objavio je ministar obrane, prenio je Index.hr.

Ministar je otkrio i kako su dvije domaće Islamističke organizacije, uključujući National Thowheeth Jama’ath (NTJ), odgovorne za napad, javlja Reuters.

Napad na Novom Zelandu

Podsjetimo, terorista Brenton Tarant počinio je pokolj u Krajstčerču na Novom Zelandu 15. marta.

On je naoružan automatskim oružjem ušao u dvije džamije za vrijeme molitve petkom i ubio 50 ljudi.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhapšen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improvizovanih eksplozivnih naprava.

Imao je i kameru kojom je snimao napad, koji je u isto vrijeme emitovan uživo na nekoliko društvenih mreža.

Optužen je za 50 ubistava.

Dan ranije objavio je svoj manifest u kojem je na 73 stranice pojasnio zašto je odlučio napasti ljude u džamijama.

Napadi na Šri Lanki

Na Uskrs je u koordiniranim bombaškim napadima na Šri Lanki ubijeno 310 osoba. Njih 500 je u bolnicama pa bi taj broj mogao rasti.

Ujutro po lokalnom vremenu šest snažnih eksplozija zatreslo je glavni grad Kolombo i njegovu bližu okolinu.

Eksplozije su se dogodile za vrijeme uskrsnih misa u hrišćanskim crkvama u Negombu, Batikalu i Kolombu te u luksuznim hotelima u Kolombu.

Šest eksplozija dogodilo se u približno isto vrijeme, što sugeriše na to da je napad bio pomno pripremljen. Naknadno su se čule još dvije eksplozije. Tada je poginulo 290 osoba.

Zasad je uhapšeno 35 osoba. Iza napada, kako su objavile vlasti, stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama’ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže.

Danas je na Šri Lanki Dan žalosti. Žrtvama je u utorak odana počast. U zemlji je u ponedjeljak naveče uvedeno vanredno stanje kako bi vlasti održale sigurnost i rad osnovnih službi tokom istrage o bombaškim napadima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve