Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Referendum u Parizu, izglasana zabrana za trotinete

Gradovi širom svijeta pooštravaju propise o e-trotinetima, ograničavajući njihovu brzinu i mjesta gdje mogu da se parkiraju, prenio je Rojters

Velika većina stanovnika Pariza glasala je za zabranu električnih trotineta na ulicama francuske prijestonice na neobavezujućem referendumu, a gradske vlasti su saopštile da će prihvatiti rezultate izjašnjavanja građana.

Na referendumu, koji je održan u nedjelju, za zabranu je glasalo između 85,77 i 91,77 odsto birača u 20 pariskih arondismana koji su objavili rezultate, objavljeno je na veb stranici grada Pariza.

Odziv je bio veoma mali pošto je glasalo samo oko 103.000 od 1,38 miliona birača u francuskoj prijestonici.

Gradovi širom svijeta pooštravaju propise o e-trotinetima, ograničavajući njihovu brzinu i mjesta gdje mogu da se parkiraju, prenio je Rojters.

U nesrećama u Francuskoj u vezi sa trotinetima tokom 2021. godine poginule su 24 osobe, uključujući i jednu u Parizu.

U Parizu je prošle godine registrovano 459 nezgoda sa e-trotinetima i sličnim vozilima, u kojima su tri osobe poginule.

Električni trotineti, kojima se pristupa putem aplikacija za pametne telefone, koriste se u Parizu od 2018. godine, ali nakon pritužbi na njihovo haotično raspoređivanje, Pariz je 2020. smanjio broj operatera do tri.

Takođe, grad je operaterima dao trogodišnji ugovor, zahtijevao je da brzina trotineta bude ograničena na 20 kilometara po času i uveo određene parking površine za ta vozila, a aktuelni ugovori traju do septembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve