Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Putin se u UAE sastao sa zvaničnicima, pa će u Rijad

Putin želi da ojača poziciju Rusije kao moćnog posrednika u sukobu na Bliskom istoku i izazove Vašington, nazivajući rat neuspjehom američke diplomatije

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan sastao se s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i u saopštenju rekao da su razgovarali o “važnosti jačanja dijaloga i saradnje kako bi se osigurala stabilnost i napredak”.

Na početku razgovora sa predsjednikom UAE Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, Putin je ponudio da razgovaraju o energetskoj saradnji, sukobu na Bliskom istoku i „krizom u Ukrajini“.

On je pohvalio stanje odnosa Rusije sa UAE i čestitao toj državi što je domaćin klimatskih pregovora UN COP28.

Putin je došao u Emirate iako je protiv njega Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje vezan za djelovanje tokom rata u Ukrajini.

Ni Saudijska Arabija ni Emirati nisu potpisnici osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda što znači da nemaju obavezu da privedu Putina zbog naloga za hapšenje, prema kojem je optužen da je lično odgovoran za otmicu ukrajinske djece tokom ruskog rata u toj zemlji.

UAE i Saudijska Arabija, gdje bi Putin trebalo da se sastane s prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, ključni su učesnici međunarodnih pregovora o okončanju rata Izraela i Hamasa.

Putin želi da ojača poziciju Rusije kao moćnog posrednika u sukobu na Bliskom istoku i izazove Vašington, nazivajući rat neuspjehom američke diplomatije.

On je sugerisao da bi Moskva mogla da bude posrednik zahvaljujući prijateljskim vezama i sa Izraelom i sa Palestincima.

Putin će nastaviti svoju diplomatsku ofanzivu u četvrtak kada se u Kremlju sastane s predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve