Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Putin naredio da se broj ruskih vojnika poveća za 170 hiljada

Kremlj je u petak objavio Putinov dekret koji je odmah stupio na snagu. Time ukupan broj ruskog vojnog osoblja iznosi oko 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojsci zemlje da poveća broj vojnika za gotovo 170.000 na ukupno 1,32 miliona, dok se invazija Moskve na Ukrajinu nastavlja u 22. mjesecu.

Kremlj je u petak objavio Putinov dekret koji je odmah stupio na snagu. Time ukupan broj ruskog vojnog osoblja iznosi oko 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika.

To je drugo takvo proširenje vojske od 2018. Prethodno pojačanje za 137.000 vojnika, koje je naredio Putin u augustu 2022, stavilo je brojnost vojske na oko dva miliona pripadnika i oko 1,15 miliona vojnika.

Ministarstvo odbrane saopštilo je kako naredba ne podrazumijeva nikakvo značajno proširenje regrutovanja, rekavši da će se povećanje dogoditi postupno regrutovanjem više dobrovoljaca. Ministarstvo je kao razloge povećanja navelo ono što je nazvalo “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini i širenje NATO-a.

Pojačavanje ruskih trupa bio je prikladan odgovor na agresivne aktivnosti NATO bloka, poručili su iz ministarstva.

Kremlj je ranije smatrao da je veličina njegove vojske dovoljna, ali računica se promijenila nakon što su nade u brzu pobjedu nad susjedom razbijene žestokim ukrajinskim otporom.

Usred nastavka neprijateljstava, veličina ruskih i ukrajinskih vojnih gubitaka ostaje neizvjesna. Ruska vojska potvrdila je samo nešto više od 6-000 vojnih žrtava, ali zapadne su procjene mnogo veće. U oktobru je britansko ministarstvo odbrane reklo da je Rusija vjerovatno pretrpjela 150.000 do 190.000 trajnih gubitaka, broj koji uključuje vojnike koji su ubijeni ili trajno ranjeni.

Ruske su vlasti poduzele različite napore kako bi ojačale vojsku. U augustu 2022. Putin je naredio povećanje veličine ruske vojske na 1,15 milliona počevši od 1. januara 2023. Sljedećeg mjeseca naredio je mobilizaciju 300.000 rezervista kako bi pojačao svoje snage u Ukrajini. Taj se broj računa kao dio trenutne snage vojske.

Iako je Putin rekao da nema potrebe za dodatnim okupljanjem, njegova je uredba o mobilizaciji neograničena, dopuštajući vojsci da pozove dodatne rezerviste kada je to potrebno. Tom je uredbom vojnicima dobrovoljcima takođe zabranjen raskid ugovora.

Svi ruski muškarci u dobi od 18 do 27 godina moraju odslužiti jednu godinu u vojsci, ali veliki dio izbjegava mobilizaciju iz zdravstvenih razloga ili odgode koja se daje studentima. Udio muškaraca koji izbjegavaju regrutaciju posebno je velik u Moskvi i drugim većim gradovima. Ove su godine vlasti podigle gornju dobnu granicu za obveznu službu na 30 godina, počevši od 1. januara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve