Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Pšenica iz Indije je moguća alternativa za svjetsko tržište hranom

Indijski premijer Narendra Modi je rekao da Indija ima dovoljno hrane za svoju populaciju i da je spremna da snabdije svijet hranom ako to dopusti Svjetska trgovinska organizacija

Prošle sedmice je indijski premijer Narendra Modi rekao predsjedniku SAD-a, Džozefu Bajdenu da je Indija spremna da izveze hranu kako bi se amortizovao šok zbog rasta cijena izazvanog ratom u Ukrajini.

Modi je rekao da Indija ima dovoljno hrane za svoju populaciju i da je spremna da snabdije svijet hranom ako to dopusti Svjetska trgovinska organizacija.

Već prije rata u Ukrajini cijene hrane su bile na desetogodišnjem rekordu zbog problema sa žetvom.

Rusija i Ukrajina su dva najveća svjetska izvoznika pšenice i skupa su odgovorni za oko 30 odsto prodaje pšenice u svijetu. Takođe, ove dvije države izvoze 55 odsto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Indija je najjeftiniji svjetski snabdjevač rižom i pšenicom te rižu izvozi u 150 država, a pšenicu u 68 država. Prema mišljenju Ašoka Gulatija, profesora poljoprivrede na Indijskom vijeću za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa ima kapacitet da izveze 22 miliona tona riže i 16 miliona tona pšenice ove godine, ali da ta količina može biti čak i veća.

Procjene UN-a govore da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla broj pothranjenih ljudi u svijetu povećati sa osam miliona na 13 miliona.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve