Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Prvi Putinov premijer Mihail Kasjanov proglašen za ”stranog agenta” u Rusiji

Ruski zakon omogućava da ličnosti i organizacije koje primaju novac ili podršku iz inostranstva, budu označene kao ''strani agenti'' što je izraz sa pežorativnom konotacijom i intencijom potkopavanja kredibiliteta

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je danas na svoju listu “stranih agenata” Mihaila Kasjanova (65), premijera iz vremena prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina, a potom jednog od njegovih protivnika.

Ruski zakon omogućava da ličnosti i organizacije koje primaju novac ili podršku iz inostranstva, budu označene kao “strani agenti” što je izraz sa pežorativnom konotacijom i intencijom potkopavanja kredibiliteta.

Taj zakon, u velikoj mjeri korišćen protiv opozicionih ličnosti i nezavisnih medija, nalaže da sav materijal koji označeni osoba ili entitet nadalje objavljuje nosi etiketu “potiče od stranog agenta”.

Na sajtu Ministarstva se navodi da je Kasjanov “učestvovao u kreiranju poruka i materijala stranih agenata i širenju neograničenom krugu ljudi”, da je “širio lažne informacije o odlukama državnih organa Ruske Federacije i o njihovoj politici” i “protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”.

Kasjanov je postao premijer 2000. godine pošto je Putin izabran za predsjednika i bio je na toj funkciji do 2004. godine, kada je smijenjen.

On je prvenstveno bio odgovoran za ekonomske reforme, uključujući uvođenje paušalnog poreza na dohodak.

Postao je istaknuta opoziciona ličnost kada je napustio funkciju i pokušao da se kandiduje za predsjednika 2008. godine, ali je nacionalna izborna komisija odbila njegovu kandidaturu.

Kasjanov je kasnije nestao s vidika kako je ruska opozicija slabila pod uticajem hapšenja i represije.

Pošto je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022, Kasjanov je napustio Rusiju i sada je navodno u Letoniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve