Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Prve pretpostavke: Koliko će koštati obnova Turske

Poređenja radi, 1999. godine jak zemljotres pogodio je Izmit, žilu kucavicu turske industrije, koja je tada činila 30 posto BDP-a zemlje. Nakon tog zemljotresa, privredni rast države pao je za 3,3 odsto

Turska konfederacija poduzeća i biznisa u preliminarnom izvještaju procjenjuje da će troškovi obnove nakon zemljotresa biti veći od 80 milijardi dolara, a ta je procjena napravljena četiri dana nakon potresa.

Američki investicijski div “Morgan Stanley” navodi da samo obnova kuća može koštati 38 milijardi dolara, dok “JP Morgan” procjenjuje da bi obnova domova i infrastrukture koštala oko 25 milijardi dolara.

Tu nijesu uračunate ekonomske štete za privredu u uništenim zonama, gdje je živjelo i radilo 13 i po miliona ljudi i gdje se odvijala gotovo jedna desetina svih privrednih aktivnosti u Turskoj.

Poređenja radi, 1999. godine jak zemljotres pogodio je Izmit, žilu kucavicu turske industrije, koja je tada činila 30 posto BDP-a zemlje. Nakon tog zemljotresa, privredni rast države pao je za 3,3 odsto.

Ekonomisti Svjetske banke rekli su za Glas Amerike da, iako je prerano za procjenu štete od potresa, još uvijek posmatraju nekoliko faktora.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa rast turske provrede od 3 odsto ove godine, ali mnogi stručnjaci kažu da bi potresi, najjači koji su pogodili Tursku, mogli smanjiti rast za najmanje trećinu.

Turski stručnjak Timothy Ash, koji živi u Londonu, rekao je za Glas Amerike da će direktan ekonomski učinak biti manji od onog zemljotresa 1999. godine, jer su potresi sada pogodili ruralna i poljoprivredna područja. Čim prođe šok od tragedije, očekuje srednjoročni privredni rast s početkom obnove.

Stručnjaci Svjetske banke kažu da se sama obnova nakon velikih katastrofa, koju bi sprovodili i privatni i državni sektor, smatra ulaganjem u privredu. Stoga bi obnova mogla ublažiti udar na samu privredu.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve