Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Protesti u Gruziji urodili plodom: Predsjednica stavila veto na kontroverzan zakon

Kritičari zakona kažu da je on istovjetan onom koji Kremlj koristi da ućutka protivnike i da će naškoditi putu Gruzije u EU

Predsjednica Gruzije Saloma Zurabišvili je danas stavila veto na takozvani „ruski zakon“ čije je donošenje dovelo do višenedjeljnih masovnih protesta širom te zemlje

. Prema odredbama tog zakona zahtijevalo bi da se da se mediji i nevladine organizacije registruju kao da „rade za interese strane sile“ ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Kritičari zakona kažu da je on istovjetan onom koji Kremlj koristi da ućutka protivnike i da će naškoditi putu Gruzije u EU.

Predsjednica Zabišvili je danas saopštila da je zakon u suprotnosti sa ustavom Gruzije i „svim evropskim standardima“ i dodala je da se „on mora ukinuti“.

Vladajuća partija, Gruzijski san, ima većinu dovoljnu da nadglasa veto Zurabišvilijeve, i očekuje se da će to učiniti u narednim danima.

Gruzijska vlada insistira na tome da zakon ima za cilj da promoviše transparentnost i obuzda ono što smatra štetnim stranim uticajem u toj bivšoj sovjetskoj kavkaskoj zemlji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve