Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Privedeni zbog polaganja cvijeća u čast Navaljnom

Aleksej Navaljni (47) je sahranjen 1. marta na groblju u Moskvi. Najmanje 120 osoba je uhapšeno u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast sjećanja na njega

Najmanje četvoro Moskovljana danas je, navodno, privedeno jer su položili cvijeće u čast pokojnog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je prošlog mjeseca umro u zatvoru.

Telegram kanal OVD-Info piše da su Polina Orehova i Jegor Komlev privedeni nakon što su položili cvijeće na improvizovanim spomenicima Navaljnom 16. februara, na dan kada je Navaljnijeva smrt objavljena u javnosti, i 17. februara.

OVD-Info navodi da su još dvije stanovnice ruske prijestonice, Jelena Gribkova i Jelena Levina, koje su nakratko privedene 17. februara zbog odavanja počasti Navaljnom, ponovo u utorak privedene zbog prisustvovanja sahrani Navaljnog prošle sedmice.

Aleksej Navaljni (47) je sahranjen 1. marta na groblju u Moskvi. Najmanje 120 osoba je uhapšeno u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast sjećanja na njega.

On je preminuo 16. februara nakon godina zatočeništva tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, uskraćivana mu je medicinska njega, žalio se da je bio podvrgnut lišavanju sna i još mnogo toga. Ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podnio zbog navodnog zlostavljanja.

Evropski parlament je dan prije sahrane usvojio rezoluciju u kojoj se za smrt Navaljnog krivi država Rusija i predsjednik Vladimir Putin.

Više od 40 zemalja je zatražilo je nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve