Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Presuda: Ime Pablo Eskobar ne može da bude registrovano kao zaštitni znak u EU

Portorikanska kompanija povezana sa Eskobarovom porodicom podnijela je u septembru 2021. zahtjev za registrovanje imena ozloglašenog kolumbijskog narkobosa kao zaštitnog znaka za robe i usluge u EU

Opšti sud EU odbio je 17. aprila zahtjev za registraciju imena Pablo Eskobar kao zaštitnog znaka jer se povezuje s trgovinom drogom i organizovanim kriminalom i bila bi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima i moralnim standardima.

Sud je time potvrdio raniju odluku Kancelarije EU za intelektualnu svojinu (EUIPO), koja je odbila da prihvati registraciju jer je ime Eskobara i ono što evropska javnost povezuje sa njim suprotno vrijednostima EU.

Portorikanska kompanija povezana sa Eskobarovom porodicom podnijela je u septembru 2021. zahtjev za registrovanje imena ozloglašenog kolumbijskog narkobosa kao zaštitnog znaka za robe i usluge u EU.

U zahtjevu se tvrdilo da su imena kao što su Boni i Klajd, Al Kapone i Če Gevara već registrovana kao trgovačka oznaka EU i da je „Pablo Eskobar, zbog svojih mnogih dobrih djela za siromašne u Kolumbiji, postao mitska ličnost u mejnstrim popularnoj kulturi“.

Eskobar, ubijen 1993. godine, bio je vođa zloglasnog Medeljinskog kartela i tokom višedecenijske trgovine narkoticima postao je jedan od vodećih svjetskih kokainskih narkobosova i jedan od najbogatijih ljudi svijeta.

„EUIPO je odbio zahjtev za registraciju na osnovu toga što je znak u suprotnosti s javnom politikom i prihvaćenim moralnim principima“, navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije i dodaje da se EUIPO oslanjao na percepciju španske javnosti jer je ona najviše upoznata s Eskobarom zbog veza Španije i Kolumbije.

Prema sudu, „razumni Španci, sa prosječnim pragom osjetljivosti i tolerancije“, koji dijele evropske vrijednosti, „ime Pabla Eskobara povezivali bi sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjama koje su proistekle iz toga“.

Opšti sud je naveo da „osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije povrijeđeno jer, iako nikada nije krivično osuđen, u Španiji se u javnosti doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za brojne zločine“.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve