Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
Rubrika:

Premijerka Francuske podnijela ostavku: Makron će imenovati novu vladu

Inače, Makron nije odmah imenovao njenog nasljednika, a ostavka Bornove dolazi nakon godine koju su u Francuskoj obilježile političke krize izazvane spornim reformama penzionog sistema i zakona o imigraciji

Francuska premijerka Elisabet Born podnijela je danas ostavku.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron se na društvenoj mreži „Iks“ zahvalio Bornovoj na mandatu.

„Gospođo premijerko, draga Elizabet Born, Vaš rad u službi naše Nacije je svaki dan bio uzoran. Naš projekat ste realizovali hrabrošću, posvećenošću i odlučnošću žena države. Od sveg srca, hvala“, napisao je Makron.

Inače, Makron nije odmah imenovao njenog nasljednika, a ostavka Bornove dolazi nakon godine koju su u Francuskoj obilježile političke krize izazvane spornim reformama penzionog sistema i zakona o imigraciji.

Njena ostavka dolazi i samo pet mjeseci prije izbora za Evropski parlament, a očekuje se da će euroskeptici ostvariti rekordne dobitke u vrijeme široko rasprostranjenog javnog nezadovoljstva zbog porasta troškova života i neuspjeha evropskih vlada da obuzdaju migracijske tokove.

U Francuskoj, ankete javnog mnjenja pokazuju da Makronova stranka zaostaje za liderom krajnje desnice Marin Le Pen za nekih osam do deset odsto pred izobre koji će se održati u junu.

Spekulacije o rekonstrukciji vlade bile su sveprisutne u nedjeljama otkako je usvajanje pooštrenih imigracijskih pravila u parlamentu otkrilo duboke pukotine u Makronovoj centrističkoj većini. Sam Makron je obećao novu političku inicijativu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve