Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Premijer Češke o napadu u Pragu: U ovom trenutku izgleda da se radi o činu usamljenog strijelca

Još nisu identifikovane žrtve današnjeg napada, ali je sigurno da se uglavnom radi o studentima i predavačima Filozofskog fakulteta

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da zločin u Pragu nema veze sa međunarodnim terorizmom.

„Nepotrebno se ugasilo mnogo života mahom mladih ljudi. Za takav strašni čin ne može postojati opravdanje. U ovom trenutku izgleda da se radi o činu usamljenog strijelca. Dakle nije riječ o međunarodnom terorizmu ili organizovanoj grupi. Dobio sam uvjeravanja da je situacija u potpunosti pod kontrolom i nema nikakve druge opasnosti“, kazao je Fijala.

Češki premijer sazvao je hitnu sjednicu vlade, a Karlov univerzitet je naredio da se hitno pojačaju mjere bezbjednosti zbog tragedije na njegovom Filozofskom fakultetu i otkazao sva okupljanja večeras i sjutra.

Prema dosadašnjim saznanjima 24-godišnji David K., student istorije, prvo je u selu Hustounj blizu Praga ubio svog oca, a zatim na društvenoj mreži Telegram napisao da planira masakr i samobustvo.

Policija je sprovela istragu da li je profil sa kog je D.K. pisao na Telegramu pravi, otpočela potragu za njim i evakuisala sporednu zgradu fakulteta u kojoj je trebalo da ima predavanje.

Međutim David, koji nikada nije pravio probleme ili došao u sukob sa zakonom, a imao dozvolu za oružje, otvorio je vatru u glavnoj zgradi Filozofskog fakulteta u turističkom centru Praga.

„To je bio grozan promišljeni čin koji je počeo kraj Kladna i nastavio se u Pragu. Na kraju je oduzeo sebi život“, kazao je šef češke policije Martin Vondrouš.

Studenti koji su napadača poznavali medijima su kazali da je David K. bio tih, introvertan, neupadljiv mladić.

Policija je zamolila građane da ne objavljuju na društvenim mrežama snimke masakra, već da ih, u interesu istrage, pošalju policiji.

U Češku stižu saučešća od zvaničnika iz cijelog svijeta i ponude za pomoć.

Još nisu identifikovane žrtve današnjeg napada, ali je sigurno da se uglavnom radi o studentima i predavačima Filozofskog fakulteta.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve