Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Potvrđena smrt Alekseja Navaljnog

Kako prenosi BBC, Navaljni je umro 16. februara u 14.17 po lokalnom vremenu, prema dokumentu koji je uručen majci Navaljnog, Ljudmili

Portparolka Alekseja Navaljnog Kira Jarmiš potvrdila je njegovu smrt.

Kako prenosi BBC, Navaljni je umro 16. februara u 14.17 po lokalnom vremenu, prema dokumentu koji je uručen majci Navaljnog, Ljudmili.

Njegovo tijelo je kod istražitelja.

Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštilo je u petak regionalno odjeljenje Federalne kazneno-popravne službe.

„Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se poslije šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svijest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju.

„Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju“, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Njemačke, gdje je lečen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i pronevjeru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s „posebnim režimom“ iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u kojem je bio zatvoren. U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve