Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Potpuni haos na Haitiju: Vode se borbe kod predsjedničke palate, napadnute policijske stanice

Glavni grad Haitija zahvatio je talas vrlo koordinisanih napada bandi na policiju i državne institucije u onome što je vođa bande Jimmy Cherizier opisao kao pokušaj svrgavanja vlade premijera Ariela Henryja

Dvije policijske stanice u blizini Nacionalne palate na Haitiju napale su naoružane osobe u petak naveče, dok nasilje bandi u glavnom gradu karipske države Port-au-Princeu nastavlja da raste.

“I dalje radimo na tome da što prije stavimo situaciju pod kontrolu. Dajemo sve od sebe s onim što imamo”, rekao je sigurnosni izvor u Port-au-Princeu za CNN.

Glavni grad Haitija zahvatio je talas vrlo koordinisanih napada bandi na policiju i državne institucije u onome što je vođa bande Jimmy Cherizier opisao kao pokušaj svrgavanja vlade premijera Ariela Henryja.

Naoružane grupe spalile su policijske stanice i oslobodile hiljade zatvorenika iz dva zatvora, a Cherizier je upozorio na “građanski rat koji će završiti genocidom” ako premijer ne odstupi s vlasti.

Henry je imao poteškoća s povratkom u zemlju otkako je prošle sedmice otišao u Keniju kako bi potpisao sporazum za multinacionalnu misiju pod vodstvom Kenije za ponovno uspostavljanje sigurnosti kod kuće.

Vjeruje se da je sada u Puerto Ricu, rekla su za CNN dva izvora koja su upoznata s Henryjevim kretanjem na karipskom otoku, nakon što je Dominikanska Republika odbila da dopusti da njegov avion sleti.

U petak je haićanski policijski sindikat Synapoha podstakao sve policajce da pojačaju svoje policijske stanice.

“Moramo ostati ujedinjeni kako ne bismo izgubili naš simbol, policiju. Vođstvo treba pružiti odgovarajuću podršku svim jedinicama”, poručili su iz sindikata.

Nasilje se događa samo dan nakon što su uljezi provalili u terminal Caribbean Port Services (CPS) Port-au-Princea, glavnog igrača u lancu snabdijevanja uvoza hrane na Haitiju.

Ali UN je u petak saopštio da je policija uspjela odbiti koordinisane napade bandi na ključne infrastrukture, uključujući aerodrom.

“I dalje smo duboko zabrinuti zbog brzog pogoršanja sigurnosne situacije usred kontinuiranog nasilja bandi i sporadičnih sukoba između teško naoružanih bandi i policijskih snaga u nekim dijelovima Port-au-Princea”, rekao je Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara UN-a.

Haićanska vlada odredila je da će vanredno stanje trajati do 3. aprila u zapadnoj regiji zemlje i glavnom gradu Port-au-Princeu, a policijski sat ostaće na snazi do 10. marta.

Haos na Haitiju natjerao je desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove u proteklih nekoliko dana, dodajući više od 300.000 već raseljenih zbog nasilja bandi. Šefica Ljekara bez granica na Haitiju rekla je da je zabrinuta zbog raseljavanja civila, ukazujući na nedostatak potrepština.

“Nema dostupnog toaleta, tuša, vode… ne mogu dugo ostati”, rekla je Sophie Mealier za CNN u petak.

Bolnice su bile na meti bandi. Samo jedna javna bolnica još uvijek radi u metropolitanskom području Port-au-Princea, prema zvaničniku civilne zaštite zemlje.

Pierre Espérance, izvršni direktor nevladine organizacije Haitian Human Rights Defense Network, nazvao je situaciju na Haitiju “haotičnom” kojoj se “ne nazire kraj” i rekao da je zemlja “potpuno propala”.

Kanada je saopštila da je u četvrtak ispred njene ambasade izbio protest koji je trajao 90 minuta, pri čemu je zapaljena guma bačena na vanjska vrata, dok su SAD saopštile da razmatraju “opcije za nepredviđene situacije” u svojoj ambasadi..

CARICOM (Karibska zajednica i zajedničko tržište), regionalni blok od 25 zemalja koji radi na ekonomskoj integraciji, sigurnosti i društvenom razvoju, u ponedjeljak će održati sastanak o Haitiju u glavnom gradu Jamajke Kingstonu, prema UN-u.

Haiti je država članica, ali nije jasno hoće li haićanski premijer Ariel Henry biti na sastanku.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve