Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Postupno odustajanje od fosilnih goriva u novom nacrtu sporazuma COP28

Očekuje se da će se zemlje u narednih nekoliko dana fokusirati na ovo pitanje u nadi da će postići konsenzus prije zakazanog završetka samita 12. decembra

Agencija UN za borbu protiv klimatskih promjena objavila je danas novi nacrt svog sporazuma COP28, koji uključuje niz opcija koje se odnose na fosilnih goriva u budućnosti, najspornijeg pitanja na aktuelnom samitu u Dubaiju.

Među opcijama navedenim u tekstu, o kojem se još vode pregovori, navode se postupno odustajanje od upotrebe fosilnih goriva u skladu sa najboljom dostupnom naukom, putevima Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) i principima i odredbama Pariskog sporazuma za ograničenje globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

U tekstu se navodi i postepeno ukidanje fosilnih goriva uvažavajući potrebu za vrhuncem njihove potrošnje u ovoj deceniji i naglašavajući važnost da energetski sektor bude pretežno bez fosilnih goriva mnogo prije 2050. godine.

U nacrtu stoji kao mogućnost i njihovo postepeno ukidanje bez smanjenja i brzo smanjenje upotrebe fosilnih goriva kako bi se postigla neto nula CO2 u energetskim sistemima do ili oko sredine vijeka.

Navedena je i opcija za “brzo povlačenje nesmanjene energije iz uglja ove decenije i trenutni prestanak dozvoljavanja nove nesmanjene proizvodnje električne energije iz uglja”. Takođe, u tekstu nema pomena o budućoj upotrebi fosilnih goriva.

Očekuje se da će se zemlje u narednih nekoliko dana fokusirati na ovo pitanje u nadi da će postići konsenzus prije zakazanog završetka samita 12. decembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve