Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici Evropskog parlamenta: Putin je odgovoran za smrt Navaljnog

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odgovoran je za tragičnu sudbinu Alekseja Navaljnog, a samo mjesec dana pred predsjedničke izbore režim utišava svaki glas opozicije, navodi se u zajedničkom saopštenju poslanika Evropskog parlamenta

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odgovoran je za tragičnu sudbinu Alekseja Navaljnog, a samo mjesec dana pred predsjedničke izbore režim utišava svaki glas opozicije, navodi se u zajedničkom saopštenju poslanika Evropskog parlamenta.

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister, predsjednik Podkomiteta za ljudska prava Udo Bulman, predsjedavajući delegacije u Parlamentarnoj skupštini EU i Rusije Komiteta za saradnju Rišard Čarnecki i stalni izvjestilac za Rusiju Andrijus Kubilijus poručili su da su bili “šokirani i zgroženi“ kada su saznali vijest o smrti dobitnika nagrade „Saharov“.

On je žrtvovao život da bi odbranio demokratiju i suprotstavio se ugnjetavanju i korupciji u Rusiji, ukazuje se u saopštenju i dodaje da je, iako zatvoren u neljudskim uslovima, Navaljni neumorno i hrabro nastavio borbu, osuđujući korupciju vlasti.

U saopštenju se podsjeća da je prije dva dana Navaljni ponovo smješten u samicu iz neutvrđenih razloga, u kojoj je ukupno proveo 310 dana.

S obzirom na njegovo zdravstveno stanje nakon trovanja, to zlostavljanje je predstavljalo smrtnu kaznu, navodi se u saopštenju.

Ruska vlast mora da rasvijetli okolnosti smrti Navaljnog i odmah da oslobodi sve političke zatvorenike koji rizikuju živote u zatvorima, uključujući Vladimira Kara-Murzu, Olega Orlova, Ilju Jašina, Alekseja Gorinova, Dmitrija Ivanova, Joana Kurmojarova, Viktorija Petrova, Marija Ponomarenko, Aleksandra Skočilenka i Dmitrija Talantova, zaključuje se u saopštenju.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve