Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Posjeta Zelenskog Americi bila je jedna od zadnjih šansi Ukrajine

Ukrajinski predsjednik je očajan jer bi sudbina njegove nacije mogla visiti o koncu. Njegov američki kolega, Joe Biden, očajan je jer na ukrajinski rat gleda kao na ključno bojno polje u svjetskom sukobu između demokratija i autokratskih režima.

Jučerašnja, treća posjeta Volodimira Zelenskog Washingtonu od početka rata u Ukrajini, najbolje opisuje jedna riječ – očaj. Bio je to, naime, posljednji pokušaj da Ukrajina dobije novu vojna pomoć od Kongresa prije nego što trenutno odobreni iznos presuši.

Ukrajinski predsjednik je očajan jer bi sudbina njegove nacije mogla visiti o koncu. Njegov američki kolega, Joe Biden, očajan je jer na ukrajinski rat gleda kao na ključno bojno polje u svjetskom sukobu između demokratija i autokratskih režima.

Na kraju dana, međutim, nijedan od njih dvojice se nije mogao pohvaliti ikakvim uspjehom, uprkos svom trudu.

Lani ga je dočekao crveni tepih. Ovaj put je sve bilo drugačije

Kad je Zelenski došao u Washington prošle godine, aplaudirali su mu na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa i počastili ga prijemom uz crveni tepih u Bijeloj kući. Ubrzo nakon toga, SAD je odobrio paket pomoći od 50 milijardi dolara koji je pomogao da podstakne napore Ukrajine da povrati teritorije koje su Rusi oteli na početku svoje krvave invazije.

Ovaj put je sve bilo vrlo drugačije. Sa američkim senatorima razgovarao je iza zatvorenih vrata. Sjeo je s republikanskim predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom, koji se s ukrajinskim predsjednikom nije ni pojavio u javnosti.

Njegov doček u Bijeloj kući bio je izrazito skroman, uz minimalnu pompu. Nije baš da su Zelenskog potapšali po leđima i poželjeli mu sreću, ali nije bilo ni daleko od toga. Zelenski je proputovao pola svijeta, ali izgledi da će Ukrajina dobiti više vojne podrške od SAD-a nisu se poboljšali.

Što žele demokrate, a što republikanci?

Atmosfera njegove posjete odgovarala je raspoloženju u Washingtonu, gdje je dodatno finansiranje Ukrajine povezano s unutrašnjom borbom oko američke useljeničke politike.

Dok su demokrate bile voljne da potroše više novca na bezbjednost granica kao dio paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijednom 110 milijardi dolara, republikanci žele temeljnu reformu načina na koji američka vlada obrađuje migrante bez dokumenata koji traže politički azil.

Nakon sastanka s Zelenskim u utorak ujutro, republikanski senatori jasno su rekli da, iako saosjećaju s teškoćama Ukrajine, situaciju na granici SAD-a smatraju gorućom brigom za nacionalnu sigurnost.

“Divim mu se, ali uopšte nije promijenio moje mišljenje o tome što trebamo učiniti”, rekao je za BBC republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, dugo smatran vanjskopolitičkim jastrebom. “Znam što se treba dogoditi da postignemo dogovor. Želim osigurati našu granicu.”

Biden će ili morati da uvjeri republikance da odustanu od ove imigrantske borbe – ili će učiniti ustupke koje će demokrati s ljevice smatrati krajnje neugodnima.

Imigracija nije jedina prepreka novoj pomoći Ukrajini

U ovom trenutku, barem se čini da su republikanci, čiji birači već mjesecima ljute na kontinuiranu podršku Ukrajini, spremniji da dopuste da pomoć Ukrajini istekne kako bi postigli pobjedu koju će njihova baza slaviti. A ako u tom procesu još više razbije koaliciju demokrata, tim bolje za izborne nade sljedeće godine.

Imigracijska reforma možda nije jedina prepreka daljoj pomoći Ukrajini. Džonson je u svojim primjedbama nakon sastanka s Zelenskim rekao da veća vojna potpora zavisi od “jasne strategije” i odgovarajućeg nadzora Kongresa.

“Nisu nam objasnili kako vide kraj rata”, rekao je. To stvara bojazan da čak i ako Senat postigne dogovor, nema garancija da se on neće raspasti u usko podijeljenom Zastupničkom domu.

Uzaludan napor

Tokom zajedničke konferencije za novinare na kraju dugog dana sastanaka, i Zelenski i Biden pokušali su optimistično prikazati ono što se čini kao uzaludan napor. Američki predsjednik rekao je da se nada da će se pronaći rješenje, ali ne može ništa obećati.

Njegov ukrajinski kolega rekao je da je rekao Amerikancima što želi da učini i da je odgovor bio pozitivan. Međutim, on je možda bio jedini koji je stekao takav utisak.

U nekoliko je trenutaka tokom posjete Zelenski, obraćajući se američkim senatorima na engleskom, morao je tražiti objašnjenje riječi čije značenje nije razumio, prema Lisi Desjardins iz američke televizije PBS. Jedna od tih riječi bila je – zastoj.

To je termin koji bi ukrajinski predsjednik mogao da nauči na teži način. U ovom vremenu podijeljene američke vlade, zastoj je osnovno političko stanje nacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve