Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Porota na suđenju Trampu danas nastavlja rad

Suđenje Trampu je završeno. Ako ga veće proglasi krivim, to će biti odluka bez presedana, jer će Tramp postati prvi predsjednik SAD kojem se to dogodilo.

U Njujorku je poslije četiri sata rada, pauzirano vijećanje porote koja treba da odluči da li je bivši predsjednik SAD Donald Tramp kriv po optužnici koja ga tereti da je tokom predsjedničke kampanje 2016. godine novcem pokušavao da ućutka porno-zvijezdu Stormi Danijels kako ona ne bi pričala o njihovoj vanbračnoj vezi, javio je CNN.

Sudija Huan Merčan je raspustio porotnike, pa se vijećanje nastavlja danas.

Suđenje Trampu je završeno. Ako ga veće proglasi krivim, to će biti odluka bez presedana, jer će Tramp postati prvi predsjednik SAD kojem se to dogodilo.

U vijećanju učestvuje 12 porotnika-stanovnika Njujorka, koji su mukotrpno odabirani kako ne bi bili pristrasni na bilo koji način u vezi sa optuženim, izvjesno ponovnim republikanskim kandidatom za predsjednika SAD.

Vijeće treba da procijeni da li je Tramp kriv po svakoj od 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih knjiga u vezi sa davanjem novca Stormi Danijels, kako ona svojom pričom ne bi ugrozila njegove šanse da postane šef države.

Da bi po bilo kojoj tački optužnice bio proglašen krivim, potrebna je jednoglasna odluka porote.

Tramp, protiv kojeg se odvojeno vode još tri krivična postupka, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Porotnici su tokom vijećanja zatražili da ponovo čuju snimke pojedinih svjedočenja, a i da im se ponovo omogući da čuju današnja uputstva sudije Huana Merčana u vezi sa donošenjem odluka.

Merčan im je prije vijećanja pročitao pedesetak strana instrukcija, ali oni nijesu dobili taj dokument da ga imaju, jer država Njujork zabranjuje takvu praksu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve