Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
Rubrika:

Popovi špijuni: Švedska obustavila finansiranje ogranka Ruske crkve

Ovaj nalaz objavljuje Säkerhetspolisen, služba bezbjednosti Kraljevine Švedske.

Priredio: V.J.

Osobe unutar Ruske pravoslavne crkve u Švedskoj su imale kontakte s bezbjednosnim i obavještajnim službama Kremlja.

Ovaj nalaz objavljuje Säkerhetspolisen, služba bezbjednosti Kraljevine Švedske.

„Säkerhetspolisen ocjenjuje da ruska država koristi Rusku pravoslavnu crkvu – Moskovsku patrijaršiju u Švedskoj kao platformu za prikupljanje obavještajnih podataka i drugih bezbjednosno ugrožavajućih aktivnosti u vidu uticaja na Švedsku”.

Uprava za podršku vjerskim zajednicama švedske vlade je zatražila procjenu Säkerhetspolisena kao dio istrage o finansijskim transakcijama na račun ogranka Ruske crkve.

„Aftonbladet” (aftonbladet.se) piše da je državna ruska nuklearna kompanija „Росатом” djelimično u švedskom mjestu Vesterosu platila izgradnju pravoslavne crkve, koja je svečano otvorena u novembru prošle godine.

U međuvremenu, objavljeno je da će ogranak Ruske crkve u Švedskoj izgubiti grant (finansijsku podršku) od švedske vlade za 2024. godinu.

U saopštenju Uprave za podršku vjerskim zajednicama, a na temelju izvještaja Säkerhetspolisena, navodi se da je ova vjerska zajednica imala kontakt sa „osobama koje rade za ruske bezbjednosne i obavještajne službe” i da je u više navrata dobijala „značajna sredstva od ruske države“.

Takođe, saopštavaju da je Moskovska patrijaršija pozvala na podršku invaziji Rusije na Ukrajinu.

Ruska crkva u Švedskoj ima desetak parohija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve