Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Poljski ministar za evropska pitanja podnio ostavku

Šimanski, koji je bio na funkciji ministara za evropska pitanja od 2019. godine, rekao je da, iako se ''vlade mijenjaju, Poljska je jedna zemlja'' i dodao da političke promjene ne bi trebalo da utiču na njene interese i položaj u Evropi

Poljski ministar za evropska pitanja Konrad Šimanski podnio je ostavku, koju je prihvatio predsjednik države Andžej Duda.

Šimanski je novinarima rekao da su pokušajima da se riješe glavne nesuglasice Poljske sa Evropske unije (EU) “stale na put razne prepreke”, kako u Poljskoj tako i u Briselu.

“Ubijeđen sam da će moj naslednik imati isto iskustvo, profesionalizam i posvećenost, i da će nastaviti sa slijedi politiku u skladu sa interesima Poljske u EU”, rekao je Šimanski.

Šimanski, koji je bio na funkciji ministara za evropska pitanja od 2019. godine, rekao je da, iako se “vlade mijenjaju, Poljska je jedna zemlja” i dodao da političke promjene ne bi trebalo da utiču na njene interese i položaj u Evropi.

Odlazak Konrada Šimanskog protumačen je kao slabljenje tima premijera Mateuša Moravjeckog koji pokušava da smiri tenzije unutar Vlade, izazvane energetskom krizom i rastućim troškovima života, navodi AP.

Brisel je kritikovao poljsku desno orijentisanu vladu najviše zbog nepoštovanja vladavine prava i demokratije, što je dovelo do zamrzavanja fondova EU za oporavak Poljske od pandemije koronavirusa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve