Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Poljska zbog napada migranata na vojnike poslala specijalce na granicu s Bjelorusijom

''Mjesecima smo svjedoci intenziviranja pokušaja osoba, koje ne žele uopšte da kod nas dobiju azil već su oruđe specijalnih službi Bjelorusije i Rusije, da pređu granicu'', kazao je ministar odbrane Vladislav Košnjak Kamiš

Poljska je poslije učestalih napada na vojnike i graničare poslala kao pojačanja na svoju granicu sa Bjelorusijom i Rusijom komandose i specijalnu policiju obučene i opremljene za rastjerivanje agresivnih demonstracija, saopštio je danas ministar odbrane Vladislav Košnjak Kamiš.

„Mjesecima smo svjedoci intenziviranja pokušaja osoba, koje ne žele uopšte da kod nas dobiju azil već su oruđe specijalnih službi Bjelorusije i Rusije, da pređu granicu. Sve češći su banditski napadi na poljske vojnike, graničare i policajce“, kazao je ministar.

Samo tokom ove sedmice migranti koju pokušavaju da se probiju kroz ogradu visoku 5,5 metara na granici sa Bjelorusijom, napali su noževima ili polomljenim staklenim flašama, kroz ogradu, četvoricu poljskih vojnika koji su prevezeni sa povredama hitno u bolnicu.

„Od srijede su na granici vojnici iz 25. desantne brigade. U njoj su najbolji komandosi, crvene beretke, vojnici sa najvećim iskustvom iz misija u Avganistanu, Iraku i Kosovu. Šaljemo dodatne snage, policajce obučene i opremljene za borbu sa masama“, kazao je poljski ministar odbrane.

On je podsjetio da se nelegalnim prelaskom granice krši zakon ali da je fizički napad na graničare nedopustiv i da svi koji to čine moraju da računaju na odgovor poljske strane.

Premijer Donald Tusk je poslije prvog ranjavanja vojnika nožem, u utorak, poručio da vojnici i graničari u slučaju takvih fizičkih napada imaju pravo da primijene sva sredstva sile koja imaju.

Povodom eskalacije nasilja i pokušaja izbjeglica i migranata da se silom probiju preko granice iz Belorusije ali i lažne vijesti o mobilizaciji 200.000 Poljaka da ih pošalju u Ukrajinu, koju su hakeri juče objavili na sajtu poljske agencije PAP kada su joj upali u sistem, Vladislav Košnjak Kamiš izjavio je da je Poljska ovih dana izložena najjačem hibridnom napadu iz Rusije i Bjelorusije do sada.

„Takvi izgredi imaju cilj da izazovu osjećaj haosa i panike. Moramo da budemo otporni na takve stvari. Molim vas, nemojte vjerovati lažnim profilima koji su stvoreni za to da siju pometnju. Tokom prošle godine imali smo 80.000 sajber napada, ove godine može ih biti nekoliko puta više“, kazao je Košnjak Kamiš.

Poljski premijer Donald Tusk ali i evropska komesarka Vjera Jourova optužili su za upad na sajt PAP-a Rusiju.

„Vidimo da se posljednjih nedjelja pojačao pritisak dezinformacijama na Poljsku. Dezinformacije o mobilizaciji jesu nešto što smo očekivali, što smo pedvidjeli. Upotrijebljene su još pred izbore u Slovačkoj, te vijesti o mobilizaciji. Tako da nisam iznenađena“, kazala je tokom posjete SAD Jourova.

Žrtva hakerskog upada sa lažnim vijestima bila je nedavno i češka novinska agencija ČTK kojoj su u aprilu hakeri napali sajt ali nisu uspjeli da uđu u sam sistem i servis iz kog korisnici preuzimaju vijesti i objavili lažnu vijest da je češka obavještajna služba spriječila atentat na novog slovačkog predsjednika Petera Pelegrinija.

Poljska takođe istražuje seriju podmetnutih požara posljednjih sedmica širom zemlje do kojih dolazi pred junske izbore za Evropski parlament i, kako mediji navode, „eventualni ruski trag“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve