Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Poljska zabrinuta jer se na protestima poljoprivrednika pojavljuju proputinovski slogani

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da vjeruje da ekstremne grupe pokušavaju da preuzmu protest poljoprivrednika, moguće pod uticajem ruskih agenata

Poljske vlasti izrazile su zabrinutost jer su se na protestima poljoprivrednika u toj zemlji pojavili slogani kojima se veliča ruski predsjednik Vladimir Putin i rat protiv Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da vjeruje da ekstremne grupe pokušavaju da preuzmu protest poljoprivrednika, moguće pod uticajem ruskih agenata.

Dodali su da tokom protesta sa „velikom zabrinutošću“ primjećuju pojavu antiukrajinskih slogana i slogana koji veličaju Vladimira Putina i rat koji vodi u Ukrajini.

Ministarstvo je pozvalo organizatore protesta da one koji to donose i provociraju „identifikuju i eliminišu iz svog pokreta“, uz obrazloženje da je to neophodno za interese zemlje.

Na jučerašnjem protestu na jednom traktoru u južnom regionu Šlezije bila je sovjetska zastava i transparent na kojem je pisalo „Putine, dovedi stvari u red sa Ukrajinom, Briselom i našim vladarima“.

Ministar unutrašnjih poslova Marćin Kjervinski ocijenio je da je transparent „skandalozan“, te da je policija odmah reagovala i da se incident istražuje.

„Neće biti pristanka na takve kriminalne aktivnosti“, rekao je on.

Prema poljskom zakonodavstvu, promocija totalitarnih sistema je kažnjiva i do tri godine zatvora.

Poljska, članica NATO i EU i susjed Ukrajine, pomagala je toj zemlji od početka ruske agresije, finansijski, oružjem i prihvatanjem više miliona izbjeglica.

Iako Poljaci zbog burnih odnosa sa Rusijom tokom godina u velikoj mjeri podržavaju Ukrajinu, tenzije rastu jer poljski poljoprivrednici za pad cijena njihovih proizvoda krive uvoz žita i druge hrane iz Ukrajine.

Kao i drugi poljoprivrednici širom EU, protestuju i zbog ekološke politike Unije. Oni tvrde da njihova proizvodnja ispašta zbog mjera uvedenih u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve