Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Politiko: Mađarska ostaje bez važnih resora u EK, nema mjesta ni za Varheljija

Mađarska želi da zadrži mjesto komesara za proširenje, na kojem je u prethodnih pet godina bio Oliver Varhelji, blizak Orbanu. Međutim, budući da taj resor ima značajan uticaj zbog očekivanih pristupnih pregovora sa Ukrajinom, vlade članica Unije ne žele na toj funkciji da vide ni Varheljija, ni bilo kog drugog Mađara, rekle su diplomate

Lideri članica EU planiraju da kazne mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovih kontinuiranih opstrukcija po pitanju Ukrajine, tako što Mađarskoj neće dati nijedan od važnih resora u narednoj Evropskoj komisiji, među kojima su i oni koji su zaduženi za pregovore o proširenju EU, rekle su upućene diplomate za briselski portal Politiko.

Mađarska želi da zadrži mjesto komesara za proširenje, na kojem je u prethodnih pet godina bio Oliver Varhelji, blizak Orbanu. Međutim, budući da taj resor ima značajan uticaj zbog očekivanih pristupnih pregovora sa Ukrajinom, vlade članica Unije ne žele na toj funkciji da vide ni Varheljija, ni bilo kog drugog Mađara, rekle su diplomate.

Orban je najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU, a evropski lideri su sve više ogorčeni zbog odugovlačenja sa uvođenjem sankcija Rusiji zbog stava mađarskog premijera i zbog njegovog protivljenja isporuci sredstava Kijevu.

Jedan od diplomata je rekao da dozvoljavanje Mađarskoj da zadrži kontrolu nad bilo kojim moćnim resorom „gotovo da ne može da bude ni pitanje“, dok se Budimpešta nada da bi Varhelji mogao da ostane komesar za proširenje.

„Posle katastrofe sa Varheljijem i načina na koji se Orban odnosi prema (predsjednici Evropske komisije Ursuli) Fon der Lajen, nema šanse da će ona dati bilo šta važno nekome ko mu je blizak“, rekao je diplomata.

Orban je posljednjih mjeseci pokušavao da blokira isporuku pomoći Ukrajini i prijetio je blokadom pristupnih pregovora Unije sa Kijevom. Mađarska će 1. jula preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Savetu Evropske unije, čime će dobiti ovlašćenje da utvrđuje dnevni red.

Varhelji je bio na meti optužbi za podrivanja politike prema kandidatima za članstvo u EU i za stvaranje konfuzije u nedavnom sukobu Unije sa Gruzijom oko takozvanog „zakona o stranim agentima“, koji mnogi vide kao pokušaj gruzijske vladajuće partije da suzbije opozicione medije, aktiviste i nevladine organizacije.

Imenovanje Varhejija za komesara za proširenje 2019. godine naširoko je viđeno kao „mirovna ponuda“ Orbanu sa ciljem da se mađarska desna vlada zadrži na strani ostalih članica EU, slično kao što je Velika Britanija 2014. dobila najmoćniju ekonomsku poziciju poslije najave tadašnjeg britanskog lidera Dejvida Kamerona da će organizovati referendum o izlasku iz Unije (Bregzit).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAGA
31.05.2024-19:52 19:52

MADJARI SU VIŠE NEGO SRCANO ZABORAVILI 1956 G. A Srbi 1942g.