Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Policija širom Moskve izvršila racije u gej klubovima nakon što je LGBT pokret zabranjen

Jedan od prisutnih u klubu rekao da se plaši da će dobiti dugotrajnu zatvorsku kaznu

Policija u Moskvi izvršila je raciju u nekoliko gej klubova, javljaju lokalni mediji, dan nakon što je Vrhovni sud Rusije odlučio da zabrani LGBT pokret okarakterišući ga kao ekstremistički.

Posjetioci kluba su nakratko zadržani i njihovi dokumenti i pasoši su fotografisani tokom racija u petak kasno navečer, javio je Telegram kanal Ostorozhno Novosti.

Jedan od prisutnih u klubu rekao da se plaši da će dobiti dugotrajnu zatvorsku kaznu.

Policija je saopštila da traga za drogom, prenose Ostorozhno Novosti, a gradske vlasti za sada nijesu komentarisale aktivnosti policije.

“Usred zabave muzika je prekinuta, a policija je počela da ulazi u salone”, rekao je jedan očevidac agenciji, dodajući da su na skupu u centru Moskve bili i stranci, piše BBC.

Sota, još jedan Telegram kanal, rekao je da su u petak uveče u ruskoj prijestolnici izvršene racije u tri kluba.

Racije su uslijedile dan nakon što je, podsjetit ćemo, Vrhovni sud Rusije proglasio, kako je opisao, “LGBT javni pokret” ekstremističkom organizacijom i zabranio njegove aktivnosti širom zemlje.

Posljednjih godina LGBT zajednica u zemlji bila je pod sve većim pritiskom vlasti, kaže BBC-jev Stiv Rozenberg iz Moskve. Godine 2013. usvojen je zakon kojim se zabranjuje “propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa” usmjerena prema maloljetnicima.

Prošle godine su ta ograničenja proširena na sve starosne grupe u Rusiji. Reference na LGBT osobe su izbrisane iz knjiga, filmova, reklama i TV emisija.

Ranije ovog mjeseca, jedan ruski TV kanal je obezbojio dugu u južnokorejskom pop videu, kako bi izbjegao optužbe za kršenje zakona o “gej propagandi”.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve