Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Peking zatvorio 10 odsto stanica podzemne željeznice kao mjere protiv širenja korone

Peking je u visokoj pripravnosti zbog širenja kovida-19, restorani i barovi mogu samo da služe hranu za ponijeti, teretane su zatvorene a nastava u školama je prekinuta na neodređeno vrijeme

Gradske vlasti Pekinga zatvorile su danas oko 10 odsto stanica velikog sistema podzemne željeznice kao dodatnu mjeru protiv širenja korona virusa.

Uprava podzemne željeznice saopštila je kratko da se zatvara 40 stanica, uglavnom u centru grada, u okviru mjera za za kontrolu epidemije.

Nije navedeno kada bi te stanice ponovo bile otvorene.

Peking je u visokoj pripravnosti zbog širenja kovida-19, restorani i barovi mogu samo da služe hranu za ponijeti, teretane su zatvorene a nastava u školama je prekinuta na neodređeno vrijeme.

Glavne turističke lokacije u Pekingu, uključuju Zabranjeni grad, i Zoološki vrt, zatvorili su izložbene prostore i rade sa smanjenim kapacitetom.

Nekoliko gradskih kvartova gdje su otkriveni slučajevi kovida izolovano je. Stanovnicima kvartova koji su „pod kontrolom“ rečeno je da kreću samo u okviru grada, što uključuje 12 kvartova koji se smatraju da su visokog rizika i 35 srednjeg rizika.

Stanovnici grada moraju da obave tri testa tokom nedjelje pošto vlasti nastoje da utvrde i izoluju slučajeve zaraze bez nametanja opšteg zaključavanja kao što je primijenjeno u Šangaju i nekim drugim gradovima.

Negativan rezultat testa dobijen u posljednjih 48 sati potreban je za ulazak na većinu javnih mjesta.

Peking je danas zabilježio samo 51 novi slučaj zaraze, od kojih pet asimptomatičnih.

Zatvaranje dijela podzemne željeznice trebalo bi relativno malo da utiče na život u gradu, Kina obilježava praznik rada ove nedjelje a mnogi ljudi u gradu od 21 milion stanovnik već rade od kuće.

U jednom kvartu u centru grada koji se nalazi u kategoriji visokog rizika danas su ulice bile skoro puste izuzev nekolicine vozača koji isporuku obavljaju motociklima i ponekog pješaka i vozila.

Sve firme i radnje su zatvorene osim supermarketa i radnji za prodaju voća i povrća.

Osobe koje ne stanuju u kvartovima visokog rizika uglavnom ih izbjegavaju da bi se eliminisale mogućnosti da se njihovo prisustvo registruje na aplikacije za trasiranje, postavljene takoreći na svim mobilnim telefonima, što može kasnije da im stvara probleme u pristupu javnim prostorima.

U Šangaju vlasti polaku ublažavaju restrikcije kojima je većina od 26 miliona stanovnika bila ograničena na boravak u svojim stanovima, stambenim kompleksima ili najbližem susedstvu gotovo mjesec dana, a u nekim slučajevima i duže.

Šangaj je danas prijavio još 4.982 slučaja zaraze, a izuzev 260 svi su asimptomatični, kao i još 16 umrlih.

Time se nastavlja postepen pad broja novozaraženih u najvećem kineskom gradu koji je zabolježio dnevni vrhunac zaraženih od 27.605 slučajeva 13. aprila.

Stroge i naširoko kritikovane restrikcije dovele su do nedostatka hrane i ljekarske pomoći sa širim uticajem, mada vjerovatno privremenim, na nacionalnu privredu. Očajni i gnijevni građani protestovali su protiv vlasti na barikadama i „onlajn“, negodovali s prozora i lupali šerpama u znaku frustracije i bijesa.

Komunističke vlasti koje ne trpe neslaganje, nastojale su da obrišu podatke oi takvim protestima s interneta i da optuže „strane antikineske snage“ za njihovo podsticanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve