Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Pariz zabranjuje jahanje ponija u parkovima: Životinje nisu igračke

Jahanje ponija decenijama je popularna aktivnost u pariškim parkovima kao što su Champ de Mars, Parc Monceau i Parc du Luxembourg, uglavnom vikendom i tokom školskih raspusta

Pariz će zabraniti jahanje ponija za djecu u svim javnim parkovima od 2025. godine nakon uspješne kampanje aktivista za prava životinja, koji tvrde da ta aktivnost predstavlja eksploataciju životinja.

Jahanje ponija decenijama je popularna aktivnost u pariškim parkovima kao što su Champ de Mars, Parc Monceau i Parc du Luxembourg, uglavnom vikendom i tokom školskih raspusta.

Grupe za zaštitu prava životinja godinama su vodile kampanju za zabranu jahanja, tvrdeći da konji moraju raditi po cijeli dan, a da im nikada ne skidaju žvalu, da nemaju stalan pristup slatkoj vodi i sijenu i da satima putuju u transportnim kamionima do grada.

“Poniji nisu igračke. Djeca ne uče ništa o njima iz ovih šetnji, ne stvara se emocionalna veza. To samo pretvara ponije u objekte za zabavu”, rekla je aktivistica Paris Animaux Zoopolis (PAZ) Amandine Sansivens, piše Reuters.

Peticija PAZ-a za zabranu jahanja skupila je više od 8.400 potpisa.

Nakon što je uvelo povelju za dobrobit ponija 2021. godine, gradsko vijeće je prošlog mjeseca odlučilo da postupno ukine dozvole za jahanje u parkovima.

Stephane Michaud, direktor kompanije AnimaPoney, koja je upravljala jahanjem ponija u nekoliko pariških parkova, rekao je da njegovi poniji rade samo oko 150 dana godišnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve