Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Papua Nova Gvineja naredila hiljadama stanovnika da se evakuišu

Zvaničnici su rekli da su šanse za pronalaženje preživjelih male, čak i nakon dolaska timova za pomoć u teško pristupačan sjeverni region Enga u toj pacifičkoj zemlji

Papua Nova Gvineja naredila je da danas hiljadama stanovnika da se evakuišu sa trase još uvijek aktivnog klizišta u regionu Enga, nakon što su se djelovi planine urušili u petak i zatrpali najmanje 2.000 ljudi.

Zvaničnici su rekli da su šanse za pronalaženje preživjelih male, čak i nakon dolaska timova za pomoć u teško pristupačan sjeverni region Enga u toj pacifičkoj zemlji, javlja Rojters.

Teška oprema i pomoć sporo stižu zbog nepristupačnog terena i plemenskih nemira u toj oblasti, što je primoralo vojsku da prati konvoje timova za pomoć.

Stanovnici su koristili lopate i gole ruke u potrazi za preživjelima.

„Oblast klizišta je veoma nestabilna. Kada smo gore, redovno čujemo velike eksplozije tamo gdje je planina, još uvek ima kamenja i krhotina“, rekao je Rojtersu predsjednik Komiteta za katastrofe provincije Enga Sandis Caka.

Vojno osoblje je postavilo kontrolne punktove i pomagalo da se stanovnici presele u centre za evakuaciju, rekao je Caka.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve