Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Otkriveno kako su djeca preživjela u džungli 40 dana: Djevojčica spasila živote braći

Djeca su prevezena iz džungle helikopterom kolumbijskog vazduhoplovstva (FAC) koji ih je odvezao u San Hose del Gvavijare, glavni grad departmana Gvavijare, gdje ih je potom pokupio i dovezao avion C-295

Djeca spasena u kolumbijskoj džungli su u “prihvatlјivom kliničkom stanju” nakon što su bila izgublјena 40 dana, naveli su ljekari, a preživjeli su zahvaljujući djevojčici (13).

„Nakon što smo napravili početnu multidisciplinarnu procjenu mlade heroine Lesli i njena tri mlađa brata, zaključili smo da su u prihvatlјivom kliničkom stanju, uprkos svemu što su pretrpjeli u posljednjih 40 dana“, rekao je ljekar Karlos Rinkon Arango, prenosi EFE.

Djeca su prevezena iz džungle helikopterom kolumbijskog vazduhoplovstva (FAC) koji ih je odvezao u San Hose del Gvavijare, glavni grad departmana Gvavijare, gdje ih je potom pokupio i dovezao avion C-295.

Spaseni su 13-godišnja djevojčica Lesli Mukutuj, koja je 40 dana bila zadužena za brigu o svojoj braći Soleini Mukutuj (9), Tienu Noriel Ronokue Mukutui, pet godina, i jednogodišnjoj bebi Kristin.

Military personnel unload from a plane one of four Indigenous children who were missing after a deadly plane crash at the military air base in Bogota, Colombia, Saturday, June 10, 2023. The children survived a small plane crash 40 days ago and had been the subject of an intense search in the jungle. (AP Photo/Ivan Valencia)

Doktor je naveo da će deca biti hospitalizovana dvije, tri nedjelje i da će biti pod nadzorom „multidisciplinarnog tima”.

Rinkon je objasnio da su oni podvrgnuti kliničkim i dijagnostičkim pregledima i nutricionističkom i psihološkom tretmanu oporavka.

Nesreća se dogodila 1. maja kada se avion Cesna 206 kojim je upravlјala kompanija Avianline Charter u kojem je putovalo četvoro djece zajedno sa majkom, još jednom odraslom osobom i pilotom, srušio u kolumbijskoj džungli Amazona, između departmana Kaketa i Gvavijare.

Petnaest dana kasnije, vlasti su pronašle srušeni avion i tri mrtve odrasle osobe u njemu, ali nisu pronašli maloljetne osobe, zbog čega je pokrenuta „Operacija Nada“ koja je mobilisala više od 200 vojnika i starosjedjelaca iz okoline u potragu.

Konačno u petak, 40. dana nakon nesreće, dogodilo se čudo koje je zemlјa očekivala i u udalјenom dijelu džungle četvoro djece je pronađeno živo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lazo
12.06.2023-10:18 10:18

Definitivno jedan od najljepših događaja koji se desio u ovom pobešnjelom svijetu zadnjih nekoliko godina.Neka su živi i zdravi sto godina.