Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Osam decenija od iskrcavanja saveznika u Normandiji: Nakon Dana D saveznička pobjeda bila je samo pitanje vremena

Tog jutra je stotine hiljada britanskih, američkih, francuskih, kao i vojnika drugih naroda i nacija jurišalo na dobro utvrđene njemačke položaje na plažama Normandije.

Na današnji dan 6. juna 1944. godine počela je jedna od najvećih ofanziva u Drugom svjetskom ratu, poznatija kao iskrcavanje u Normandiji ili Dan D.

Tog jutra je stotine hiljada britanskih, američkih, francuskih, kao i vojnika drugih naroda i nacija jurišalo na dobro utvrđene njemačke položaje na plažama Normandije.

To je bio početak Operacije Overlord, ali Dan D, odnosno taj trenutak iskrcavanja na plažama Normandije je ostao kao najpoznatiji trenutak te istorijske bitke. Nakon Dana D bilo je jasno nekoliko stvari: da će rat do kraja biti nemilosrdan, ali i da je poraz Njemačke neminovan.

Operativno zavaravanje

Naravno, tog jutra sve je još bilo neizvjesno. Planiranje nečega što će postati najveća pomorska invazija u istoriji počelo je još 1943. godine. Jasno, sve se planiralo u tajnosti, a saveznički špijuni pobrinuli su se da njemački vojni establišment navedu na krivi trag.

Njemački stratezi znali su da je idući saveznički korak invazija sjeverozapadne Evrope ljeta 1944, no otvoreno je pitanje bilo gdje će se ona odigrati. Većina ih je bila uvjerena kako će meta biti područje Pas de Calaisa, strateški puno vrednija nekretnina od Normandije.

Saveznici su ih podržali u tom uvjerenju masovnim operativnim zavaravanjem, koje je njemačkim obavještajcima pružilo „dokaze“ o velikom okupljanju snaga u južnoj Engleskoj, nasuprot Calaisu.

Na planirani dan operacije vrijeme je bilo daleko od idealnog, pa je sve odloženo na 24 sata. Vrijeme i dalje nije bilo idealno, ali operacija se morala izvesti. Svako dalje odlaganje bilo bi predugo zbog mjesečevih mena, promjena plime i oseke.

Jasno je bilo da bi odlaganje od više dana povećalo rizik da Njemci sve saznaju, a nestankom faktora iznenađenja uveliko bi se smanjile šanse za uspjeh.

Hitler je znao da saveznici nešto planiraju, ali nije znao ni kada ni gdje.

Kao zapovjednika njemačkih snaga na zapadu postavio je Ervina Romela, generala koji je dobio nadimak Pustinjska Lisica zbog uspješnog djelovanja u Sjevernoj Africi.

Savezničko iskrcavanje počelo je 6. juna 1944. u 6.30 časova.

Osamdeset kilometara obale u Normandiji podijeljeno je u pet sektora: Utah, Omaha, Gold, Juno i Svord. Duvao je jak vjetar, a čim su se približili obali, brodovi su se našli pod teškom mitraljeskom vatrom.

Dan koji je promijenio svijet

Saveznici zapravo prvi dan operacije nisu napravili gotovo ništa od onoga što su zamislili. Ipak, napravili su ono najvažnije – iskrcali su se i stvorili snažno uporište, dovoljno jako da ih Njemci ne mogu otjerati. To je bilo dovoljno za dobar početak.

Njemci su imali između 4.000 i 9.000 poginulih. Sa savezničke strane poginulo je najmanje 10.000 ljudi.

Iskrcavanje u Normandiji bilo je najveće pomorsko iskrcavanje u istoriji. U njemu je učestvovalo oko 5.000 brodova, a samo na Dan D na plaže se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika.

Njima će se do kraja juna pridružiti još 875.000 ljudi.

Do 12. juna saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je bilo puno većih bitaka u svjetskoj istoriji, pa i u samom Drugom svjetskom ratu, 6. jun 1944. bio je dan koji je promijenio svijet. Tog dana je napokon otvoren zapadni front, čime je znatno rasterećena Crvena armija, koja je od 1941. godine u borbama izgubila milone ljudi.

Dan D dodatno su popularizovali brojni filmovi i kompjuterske igre. Najpoznatiji je svakako Spašavanje vojnika Rajana iz 1998. godine.

Sam pojam „Dan D“ ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.

Još godinu dana nakon ovog iskrcavanja trajao je Drugi svjetski rat. Njemački otpor bio je žestok, ali saveznička pobjeda i slom nacizma nakon Dana D bili su samo pitanje vremena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve