Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Orban odbio predlog NATO da Ukrajina koristi zapadno oružje za napade na Rusiju

''Rat je čudovište koje je stalno gladno, mora se hraniti i mora se hraniti novcem. I vidim da su Amerikanci i demokratska vlada SAD i lideri Evropske unije spremni da to hrane'', rekao je on

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je predlog NATO da se Ukrajini omogući da koristi oružje koje joj donira Zapad za napade na ciljeve u Rusiji, jer bi, kako je rekao, ta promjena politike približila Evropu uništenju.

Viktor Orban se dugo protivio da zapadne zemlje Ukrajini pošalju vojnu pomoć i prijetio je da će staviti veto na odluku o finansijskoj podršci Evropske unije Kijevu i uvođenje sankcija Moskvi.

On je takođe održao bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uprkos njegovoj invaziji na Ukrajinu, pojačavao je energetske sporazume sa Moskvom u vrijeme kada većina zemalja EU pokušava da ograniči upotrebu ruskog gasa.

Orban je kazao da stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona da ne isključuje mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu, kao i predlog NATO-a da se dozvoli Kijevu da napadne vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri, rizikuju da rat u Ukrajini eskalira u globalni sukob.

„Rat je čudovište koje je stalno gladno, mora se hraniti i mora se hraniti novcem. I vidim da su Amerikanci i demokratska vlada SAD i lideri Evropske unije spremni da to hrane“, rekao je on.

Orbanovi kritičari kažu da se njegovi predlozi svode na kapitulaciju pred Moskvom, što bi Rusiji omogućilo da zadrži teritorije koje je okupirala u Ukrajini i dodatno je ohrabrilo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve