Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Orban: Nije lako biti hrišćanin u Evropi, hrišćanske tradicije će biti osuđene na propast

Religija je bila velika tema tokom ove posjete mađarskog premijera Gruziji, a dvojica premijera zajedno su, sa svojim suprugama, posjetili pravoslavni manastir i pohvalili jedan drugog zbog podrške hrišćanskim vrijednostima, prenosi portal Politiko

Tokom zvanične posjete Gruziji i razgovora sa svoji gruzijskim kolegom Iraklijem Garibašvilijem u Tbilisiju, premijer Mađarske Viktor Orban je, govoreći o preprekama sa kojima se suočavaju hrišćani u Evropi, izjavio da “nije lako biti hrišćanin u Evropi”.

Religija je bila velika tema tokom ove posjete mađarskog premijera Gruziji, a dvojica premijera zajedno su, sa svojim suprugama, posjetili pravoslavni manastir i pohvalili jedan drugog zbog podrške hrišćanskim vrijednostima, prenosi portal Politiko.

„Nije lako biti hrišćanin i upravljati hrišćanskom vladom u Evropi“, rekao je Orban i izrazio zabrinutost da su hrišćanske tradicije „osuđene na propast“ ako se ne budu zaštitile.

Govoreći u prilog evropskim težnjama Gruzije, Orban je izrazio razočarenje odlukom EU da Gruziji ne dodijeli status kandidata za članstvo navodeći da je takav status dat zemljama koje su u pogledu razvoja daleko inferiornije u poređenju sa Gruzijom.

Za Garibašvilija, koji je značaj porodice i tradicije učinio kamenom temeljcem svoje konzervativne vladavine, Orbanova podrška dolazi u kritičnom trenutku kada se gruzijska vlada suočava sa kritikama zbog odbacivanja liberalizma na štetu demokratskih vrijednosti kao što su ljudska prava.

Prema riječima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja „potrebni su dodatni napori Gruzije“ najavljujući da će Evropska komisija u oktobru preispitati napredak Gruzije uz poruku da bi gruzijske vlasti trebalo da „iskoriste priliku“ koja im se pruža.

EU je Gruziji dala 12 kriterijuma koje bi trebalo da ispuni, uključujući zaštitu ljudskih prava i reformu pravosuđa, ukoliko želi da dobije status kandidata, međutim od tada je gruzijska vlada u sukobu sa rukovodstvom EU, tvrdeći da je već učinila više nego dovoljno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
17.10.2023-16:24 16:24

Orban je FASISTA a to nema nikakve veze sa Hriscanstvom..on je i satanista tj sluga djavolji