Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Orban: Mađarska će uskoro moći da ratifikuje ulazak Švedske u NATO

Orban je rekao da su švedski premijer Ulf Kristerson i on preduzeli korake za ''obnovu povjerenja'' između zemalja, ali nije otkrio pojedinosti

Mađarski parlament moći će da ratifikuje ulazak Švedske u NATO na početku proljećnog zasijedanja kasnije u februaru, rekao je premijer Viktor Orban svojim pristalicama u subotu.

”Dobra vijest je da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen. Idemo u smjeru da na početku proljećnog zasijedanja parlamenta ratifikuje pristup Švedske NATO-u”, rekao je Viktor Orban u svom ključnom obraćanju.

Orban je rekao da su švedski premijer Ulf Kristerson i on preduzeli korake za “obnovu povjerenja” između zemalja, ali nije otkrio pojedinosti.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. u istorijskoj promijeni politike izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratifikovala švedski zahtjev, što je proces koji zahteva podršku svih članica NATO-a.

To je pogoršalo odnose sa Sjedinjenim Državama i izazvalo zabrinutost među saveznicima.

Orbanova vladajuća stranka Fides saopštila je da su “neutemeljene” švedske optužbe o potkopavanju demokratije u Mađarskoj razlog zašto Švedska još nije dobila zeleno svjetlo.

Orban, koji ima bolji odnos s Rusijom nego s nekim članicama EU-a i većinom članica NATO-a, više puta je rekao da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali je proces ratifikacije zapeo u mađarskom parlamentu od sredine 2022. godine.

Očekuje se da će parlament ponovo zasijedati 26. februara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve