Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

O’Brajen: SAD neće dopustiti otcjepljenje RS i tačka

Pomoćnik državnog sekretara SAD upozorio Dodika

SAD su čvrstog stava da neće dopustiti otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i na takav pokušaj kršenja Dajtonskog sporazuma će reagovati, objavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’ Brajen.

”U Dejtonu smo o tome razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na otcepjljenje. Tačka. SAD će djelovati ako bilo ko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Dejtona”, navodi se u objavi O’Brajena na društvenoj mreži X.

On je time potvrdio reakciju koja je još u četvrtak stigla iz Ambasade SAD u Sarajevu, u kojoj je takođe pisalo da lider RS Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u nove sukobe.

Te su reakcije rezultat Dodikove najave da će RS proglasiti nezavisnost istog dana u kom bi visoki predstavnik Kristijan Šmit eventualno nametnuo zakon o statusu državne imovine.

To pitanje, koje nije riješeno još od okončanja rata u BiH 1995., za Dodika je već mjesecima ključna tema, a on odbija svaki dogovor koji bi dopustio da BiH kao država ima nepokretnosti u svom vlasništvu.

Prema njegovom mišljenju, pravo vlasništva nad nepokretnostima, koje su u socijalizmu bile tzv. društvena svojina i po automatizmu bi trebale pripasti BiH kao državi, zapravo pripada samo entitetima i na tome RS temelji ključni element svoje „državnosti“.

Dodik sada tvrdi da ima naznaka da bi Šmit već u januaru mogao nametnuti zakon o državnoj imovini koji bi, navodno, bio protivan interesima RS jer bi „titular cjelokupne sporne imovine postala BiH, a onda bi država nižim nivoima vlasti prepuštila na upravljanje one nepokretnosti koje joj nisu potrebne za funkcionisanje“.

Međutim, iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nikada nije bilo naznaka da bi takav zakon mogao biti nametnuti. Pod okriljem OHR-a do sada je samo uspostavljena stručna komisija koja je dobila zadatak da izradi predlog mogućeg rješenja o kom bi konačnu odluku donio državni parlament.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve