Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Novi soj kovida u Indiji, ima li razloga za brigu?

Novi soj koronavirusa vlada u Indiji, a bolnice su u pripravnosti i vraćene su obavezne maske za lice

Upozorenje na novu varijantu koronavirusa “Arcturus” koji je u Indiji povećao broj zaraženih čak 13 puta.

Novi soj koronavirusa vlada u Indiji, a bolnice su u pripravnosti i vraćene su obavezne maske za lice.

Smatra se da je „Arcturus“ izveden iz omikrona, najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, vrhunski naučnici ne očekuju da će biti smrtonosniji od drugih tipova koji trenutno kruže, a koji izazivaju mnogo blažu bolest koja veoma liči na grip.

Zvaničnici vjeruju da to samostalno pokreće najnoviji talas u Indiji, a broj oboljelih porastao je čak 13 puta u roku od mjesec dana.

Tamošnje nacionalno ministarstvo zdravlja ove nedjelje je sprovelo lažne vježbe kako bi provjerili koliko su bolnice pripremljene za još jedan potencijalni priliv pacijenata.

Ministarstvo zdravlja Indije saopštilo je da je 12. aprila bilo 40.215 aktivnih slučajeva oboljelih, što je povećanje za 3.122 u samo jednom danu.

Ovi slučajevi oboljelih uključili su i one koji su pozitivni i na kućnom liječenju, kao i one koji su u bolnici.

Odvojeni podaci sa platforme Our World in Data koju vodi Univerzitet Oksford pokazuju da je broj novih slučajeva dnevno dostigao 3.108 4. aprila, u odnosu na 242 jedan mjesec ranije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno prati novi soj, koji je prvi put otkriven krajem januara, a zvaničnici kažu da ima neke mutacije koje izazivaju zabrinutost.

Dr Maria Van Kerkhov, tehnički vođa SZO za koronavirus kazala je da je novi soj u opticaju nekoliko mjeseci.

„Nismo vidjeli promjenu u ozbiljnosti bolesti kod pojedinaca ili u populaciji, ali zato imamo ove sisteme. Ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljaka koja u laboratorijskim studijama pokazuje povećanu infektivnost, kao i potencijalnu povećanu patogenost“, objašnjava ona.

Dr Van Kerkhov je dodala da dok je KSBB.1.16 otkriven u drugim zemljama, većina sekvenci je iz Indije, gdje je zamijenio druge varijante.

Ona je takođe rekla da do sada nije bilo prijavljenih promjena u težini bolesti kod KSBB.1.16 infekcija, piše Daily Mail.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve