Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Notr Dam dvije godine nakon požara još uvijek čeka obnovu

Put do obnove dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024. godine, pet godina nakon požara

Francuska i svijet su sa užasom 15. aprila 2019. posmatrali kako požar guta katedralu Notr Dam u Parizu, strahujući da će je čovječanstvo zauvijek izgubiti.

Urušio se toranj i uništen je velik dio krova, ali su vatrogasci ipak uspjeli da sačuvaju grandiozno srednjovjekovno zdanje.

Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024. godine, pet godina nakon požara.

Uzrok požara još nije utvrđen, mada istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Mogući razlozi su kratki spoj ili odbačeni opušak.

U pripremi su barem dvije televizijske drame i jedan dugometražni film o 15. aprilu pa će ta kobna noć i trka da se spasi 850 godina stara zgrada biti čvrsto upisani u sjećanje javnosti.

Predsjednik Emanuel Makron odredio je odmah nakon požara obnovu katedrale za pet godina, što znači da bi mogla biti otvorena za posjete kad Pariz bude domaćin Olimpijskih igara u ljeto 2024.

„Vratićemo se u katedralu za bogosluženje 2024. Ali još ima puno posla”, rekao je prošli mjesec Žan Luj Žorželin, general koji je zadužen za obnovu.

Radovi tek trebaju da počnu. Do sada se radilo na osiguravanju zgrade, uključujući mukotrpno uklanjanje 40.000 komada skele kalcifikovana u požaru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
14.04.2021-16:48 16:48

Mislim da je najbitnija cinjenica da su se Francuski milijarderi takmicili ko ce da donira vise para za renosciju ove cuvene ketedrale. Toliko mnogo para je sakupljeno u kratkom roku da je na kraju Francuska vlada apelirala u svjetskim medijima da se vise ne doniraju pare posto ih je doslo na pretek. Kada se tice cekanja obnove ovog istorijskog monumenta to je sasvim logicno posto jedan ovakav projekat trazi profesionalno i temeljno planiranje prije pocetka obnove.